Aproape jumătate dintre călători (49%) consideră că autocarele și microbuzele poluează mult, percepțiile românilor cu privire la călătoriile cu autocarul/microbuzul fiind influențate, printre altele, și de vechimea parcului auto, arată datele unui sondaj de opinie.
Lipsa opțiunilor, a confortului și frica pentru siguranța în trafic sunt principalele argumente pentru care românii nu optează des pentru autocare sau microbuze pentru deplasările lor în afara județelor de reședință.
Sondajul realizat de Grupul de Studii Socio Comportamentale Avangarde, “Percepțiile publice asupra transportului privat de persoane”, arată că mai mult de jumătate dintre români (63%) nu consideră autocarul sau microbuzul o soluție convenabilă pentru deplasările lor, motiv pentru care aleg în general mașina personală.
Aproximativ o treime dintre cei care au călătorit în afara județului cu autocare/microbuze spun că acestea sunt învechite (34%) și consideră că nu îndeplinesc condiții de igienă acceptabile (28%).
Autocarul este mijlocul de transport folosit de 30% dintre respondenți pentru călătoriile în afara județului de reședință. Astfel, 1 din 3 români a călătorit cel puțin o dată în ultimii ani cu autocarul sau microbuzul pe o rută interjudețeană, iar motivul principal pentru care a ales acest mijloc de transport îl reprezintă „lipsa alternativelor” (31%). Doar 1 % dintre călători aleg autocarul/microbuzul pentru că îl consideră un mijloc de transport sigur.
Aspecte metodologice:
Perioada: 18.12 – 27.12.2022
Universul: Populaţia adultă neinstituţionalizată a României
Eșantion: 910 subiecți – Eșantion probabilist, aleator simplu
Metoda: CATI interviuri telefonice
Marja de eroare: 3,2% pentru nivel de încredere de 95%