One United Properties, principalul dezvoltator imobiliar de proiecte sustenabile rezidențiale, de birouri și mixte de ultimă generație din România, fondat în 2011 de Victor Căpitanu şi Andrei Diaconescu, pune accent pe tranziția verde în proiectele sale, cu o strategie puternică axată pe investiţii în oportunităţi de dezvoltare premium cu perspective de profitabilitate sustenabilă. Expertiza principală a dezvoltatorului constă în proiecte rezidenţiale, de birouri şi comerciale de înaltă clasă, cu o puternică orientare către sustenabilitate, tehnologie şi calitate.
În prezent, industria imobiliară contribuie cu până la 40% din emisiile globale de gaze cu efect de seră, atât operațional (28% – energia necesară pentru încălzirea, răcirea și alimentarea clădirilor), cât și în procesul de construcție (11%). Mai mult, potrivit unei analize publicate pe platforma C40 Knowledge Hub, susținută de C40 Cities Climate Leadership Group, carbonul încorporat are o pondere de 20–50% din emisiile generate pe întregul ciclu de viață al unei clădiri.
„Noi am intrat în business acum 14-15 ani, iar la momentul respectiv nu aveam idee despre sustenabilitate, protecția mediului și despre toate aceste lucruri despre care vorbim astăzi atât de frumos. Probabil că motivul ține de mediul în care am început această activitate, căci dacă ne uităm în spate, aproape niciun dezvoltator din România nu făcea nimic pe zona de sustenabilitate și protecția mediului. (…) Totuși, încă de la momentul respectiv, ne-am dat seama că dacă facem un produs diferit, dacă investim în el, dacă îl facem sustenabil, cu o amprentă de carbon mai mică, care consumă mai puțin, îl vom avea garantat pe termen mediu și lung, față de competiția noastră”, a declarat Andrei Diaconescu marți, în cadrul conferinței de sustenabilitate Green Your Future, organizată de Green PR Global. În acest sens, compania a început să investească masiv în calitatea produselor, de la ferestre cu protecție solară, la diverse alte soluții calitative care pot genera un saving pentru client.
„Dacă la început lucrurile nu erau suficient de înțelese sau dezirabile, pe măsură ce anii au trecut vedem că din ce în ce mai mulți clienți pun întrebări în această zonă. Ce am reușit să facem ulterior a fost să implementăm energia regenerabilă produsă local, care vine cu o reducere de 40% a costului de întreținere. Obiectivul nostru este ca, în următorii 5 ani, toate proiectele noastre să aibă acest sistem implementat 100%. Vrem să eliminăm gazul din toate proiectele noastre. Nu vrem ca un proiect ONE să mai fie conectat la rețeaua de gaze a orașulu”, a adăugat el.
Strategia ONE se bazează pe investiții în sectorul imobiliar și în proiecte care cresc valoarea domeniului: dezvoltări rezidențiale sustenabile, spații de birouri de ultimă generație și restaurarea clădirilor istorice. În vederea proiectelor sustenabile, cu o amprentă mică de carbon, compania caută constant soluții – una dintre ele fiind parteneriatul cu Veolia România Soluții Integrate (VRSI), companie membră a Veolia România și furnizor de servicii de exploatare, întreținere și management al sistemelor de apă, canalizare și energie, încheiat anul trecut, pentru implementarea de soluții energetice cu scopul de a optimiza parametri de sustenabilitate aferenți dezvoltărilor rezidențiale ale ONE. Pentru o serie de dezvoltări, VRSI va investi în dezvoltarea și operarea unui sistem de încălzire și răcire geoexchange, o soluție energetică, curată și rentabilă, disponibilă pentru condiționarea spațiilor.
Sursa foto: Green Your Future