Temerile că proiectele eoliene offshore existente ar putea fi abandonate cresc în Marea Britanie, după ce specialiștii din industrie au avertizat că gestionarea „dezastruoasă” a licitației pentru un nou parc de către guvern a creat un mare deficit de energie regenerabilă în viitor, scrie The Guardian.
Săptămâna trecută, miniștrii au dezvăluit că, după ultima licitație guvernamentală, nu vor mai fi construite alte parcuri eoliene offshore în Marea Britanie. La licitație nu a fost depusă nicio ofertă, după ce guvernul a ignorat avertismentele conform cărora proiectele offshore nu mai sunt viabile din punct de vedere economic în cadrul sistemului actual.
The Observer a dezvăluit problemele luna trecută, deoarece prețul energiei oferit dezvoltatorilor nu a ținut cont de inflația galopantă a costurilor acestora. Cu toate acestea, specialiștii din industrie au declarat că presiunile inflaționiste ar putea chiar să pună în pericol viabilitatea proiectelor aprobate în cadrul licitației de anul trecut. Unul dintre aceste proiecte, parcul eolian Norfolk Boreas, în valoare de mai multe miliarde de lire sterline, proiectat să furnizeze energie echivalentă cu 1,5 milioane de locuințe britanice, a fost deja suspendat.
Eșecul licitației din acest an a fost alimentat de faptul că guvernul a stabilit un preț maxim de 44 de lire sterline pe megawatt/oră pe baza prețurilor din 2012. Acest preț este similar cu cel oferit la licitația anterioară, care a avut loc înainte ca multe presiuni inflaționiste să afecteze industria și lanțul de aprovizionare.
În prezent, unii dintre cei mai importanți actori cer cu disperare ca miniștrii să anunțe rapid că prețul maxim pentru licitația de anul viitor va fi majorat. De asemenea, unii doresc ajutor pentru a se asigura că schemele deja convenite pot fi puse în aplicare.
Potrivit Observer, personalități din industrie au făcut apeluri directe către miniștri încă din ianuarie. Companiile s-au simțit frustrate deoarece creșterea prețului ar fi făcut ca energia eoliană offshore să rămână una dintre cele mai ieftine surse de energie și ar fi îmbunătățit securitatea energetică a Regatului Unit.
Problemele apărute în legătură cu energia eoliană offshore reprezintă o lovitură pentru angajamentele de reducere a emisiilor de carbon ale Regatului Unit, deoarece industria reprezintă coloana vertebrală a acestor planuri. Regatul Unit s-a angajat să decarbonizeze sistemul de energie electrică până în 2035 și să atingă un nivel net zero până în 2050. Ea mizează pe o cvasi-triplare a energiei eoliene offshore de la aproximativ 14 gigawați la 50 gigawați până în 2030. Cifrele din industrie au declarat că în prezent există o diferență de 24 GW „între ceea ce credem că putem obține în cadrul licitațiilor pentru offshore și obiectivul de 50 GW pentru offshore”.
Acest lucru vine pe fondul unui avertisment din partea sindicatelor, care au avertizat că Marea Britanie riscă să piardă alte sute de mii de locuri de muncă în industria prelucrătoare dacă refuză să îl urmeze pe Joe Biden și să facă investiții semnificative în industria ecologică. Înainte de începerea congresului său de duminică, TUC a declarat că zonele industriale centrale ale Marii Britanii vor fi afectate și mai mult dacă guvernul „nu va trage toate pârghiile” pentru a obține un nivel net zero și pentru a crea locurile de muncă necesare pentru a face acest lucru.
Aceasta a publicat un studiu care, potrivit acestuia, arată că aproximativ 800.000 de locuri de muncă în industria de producție și în lanțul de aprovizionare din sectorul auto, siderurgic și din alte sectoare ar putea fi în pericol dacă guvernul nu pune în aplicare propriul său plan climatic de tip Biden. Legea de reducere a inflației a lui Biden ar urma să pompeze 369 de miliarde de dolari (296 de miliarde de lire sterline) în problemele legate de schimbările climatice.
Regiunile cu cele mai multe locuri de muncă în pericol sunt West Midlands, nord-vestul și Yorkshire și Humber, a declarat TUC. Acesta a precizat că printre locurile de muncă care ar putea fi afectate de delocalizarea care ar putea urma unei lipse de investiții din partea Marii Britanii se numără 112.400 de locuri de muncă în industria auto, 31.000 de locuri de muncă în siderurgie și oțel și 88.200 de locuri de muncă în domeniul cauciucului și al materialelor plastice. Potrivit acestuia, aproape 400.000 de locuri de muncă din lanțurile de aprovizionare ale Marii Britanii ar putea fi afectate.
„Cursa spre zero net este, de asemenea, o cursă pentru relansarea industrială”, a declarat Paul Nowak, secretarul general al TUC. „Dacă ne mișcăm rapid, putem proteja și crea sute de mii de locuri de muncă bune în Marea Britanie. Dar guvernul nostru este blocat în prima viteză. În timp ce alte țări măresc subvențiile pentru tehnologii și infrastructuri curate, conservatorii nu au elaborat încă o strategie industrială axată pe locuri de muncă și climă.
„Marea Britanie trebuie să accelereze pentru a rămâne în cursă. Dacă nu vrem să pierdem locuri de muncă în favoarea altor națiuni, avem nevoie ca guvernul să nu mai tergiverseze și să acționeze toate pârghiile de care dispune pentru a opri pierderea a sute de mii de locuri de muncă în industriile noastre – și pentru a da startul unei renașteri industriale britanice. Trebuie să acționăm acum pentru a ne proteja zonele industriale centrale și sectorul de producție.”
Laurence Turner, șeful departamentului de cercetare și politici al GMB, a declarat că aproape 200.000 de locuri de muncă în industria prelucrătoare ar fi putut fi pierdute din 2010. „Membrii noștri din industria prelucrătoare se confruntă cu o incertitudine reală, dar miniștrii par să fi adormit la volan”, a spus el. „Avem nevoie urgentă de un răspuns de tip Biden care să lege contractele de locurile de muncă dacă vrem să ieșim din ciclul de investiții scăzute, creștere scăzută și salarii mici.”
Un purtător de cuvânt al Departamentului pentru Securitate Energetică și Net Zero a declarat: „Nu ne vom cere scuze pentru că am trecut mai repede și mai devreme la energia regenerabilă decât multe alte țări și ne bucurăm să vedem că națiunile din restul lumii încep să ne ajungă din urmă.
„Am atras deja aproximativ 120 de miliarde de lire sterline de investiții în energiile regenerabile din 2010 și se așteaptă să atragem încă 100 de miliarde de lire sterline în net zero până în 2030 – alimentând Marea Britanie și sprijinind până la 480.000 de locuri de muncă. Vom continua să ne dublăm poziția de lider mondial în domeniul tehnologiilor curate, ceea ce a însemnat că am crescut cantitatea de energie provenită din surse regenerabile de la 7% în 2010 la 42% în 2022.”