Gazdă a celei mai mari biodiversități de pe planetă, Amazonul este, de asemenea, o bombă cu ceas pentru apariția sau reapariția unor boli cu potențial pandemic. Acest lucru se datorează faptului că degradarea mediului și alterarea peisajelor sunt factori importanți în acest proces, care sunt exacerbați în perioadele de secetă extremă, cum este cea care afectează acum regiunea, atrag atenție cercetătorii, potrivit The Conversation.
În special în Amazonia, asfaltarea autostrăzii BR-319, care leagă Porto Velho de Manaus, reprezintă o sursă semnificativă de îngrijorare. Estimările conservatoare prevăd că defrișările din jurul drumului se vor tripla în următorii 25 de ani, în principal din cauza speculei cu terenuri. Acest lucru este agravat de faptul că 90% din zona direct afectată este formată din păduri virgine.
Iar defrișarea nu este o situație statică, ci dinamică și imprevizibilă, ceea ce duce la fragmentarea pădurilor, la creșterea riscului de incendii și la reducerea biodiversității din zonele afectate. S-a demonstrat că asocierea dintre acțiunea umană în Amazon, schimbările climatice, migrația dezorganizată și dezvoltarea socială precară creează un mediu favorabil pentru apariția și reapariția bolilor.