Photo 63897139 © Jzehnder1 | Dreamstime.com

AIE: Națiunile bogate și China trebuie să accelereze cursa spre zero emisii nete

Atât națiunile bogate, cât și cele în curs de dezvoltare trebuie să își îmbunătățească drastic obiectivele de zero net, a declarat marți Agenția Internațională pentru Energie, avertizând că un val de energie curată este principalul motiv pentru care obiectivele climatice ale lumii sunt încă realizabile, potrivit AFP.

Țările bogate trebuie să atingă neutralitatea emisiilor de dioxid de carbon în jurul anului 2045, cu cinci ani mai devreme, iar China ar trebui să accelereze cu un deceniu, până în 2050, pentru a respecta obiectivul de la Paris de limitare a încălzirii la 1,5 grade Celsius peste nivelurile preindustriale, a declarat AIE.

„Lumea a întârziat deja prea mult pentru a evita alegerile dificile”, a declarat organismul mondial de supraveghere a energiei.

Raportul, care vine înainte de discuțiile cruciale ale ONU privind clima, actualizează „Foaia de parcurs Net Zero” a AIE din 2021, care stipula că dezvoltarea de noi combustibili fosili este incompatibilă cu decarbonizarea globală până la jumătatea secolului.

Fatih Birol, șeful AIE, a declarat că este mai „încrezător” acum decât acum doi ani, datorită creșterii record a capacității de producție de energie solară și a vânzărilor de mașini electrice, în conformitate cu calea trasată de AIE pentru emisii nete zero.

El a lăudat politicile „foarte impresionante” din Statele Unite, Europa, China și India, care au contribuit la creșterea investițiilor în energie curată cu 40%, până la 1.800 de miliarde de dolari în acest an.

Dar a adăugat că, pentru a ajunge la un nivel net zero, aceste investiții trebuie să ajungă la 4,5 trilioane de dolari până în 2030.

„Aceasta este o sarcină herculeană”, a declarat el reporterilor.

Speranța tehnologiei curate

Sectorul energetic „se schimbă mai repede decât cred mulți oameni”, a declarat AIE, adăugând că, împreună, aceste tehnologii energetice curate ar trebui să asigure o treime din reducerile de emisii necesare până în 2030.

Dar a avertizat asupra impactului negativ al creșterii investițiilor în combustibili fosili și al „emisiilor încăpățânate” în timpul revenirii economice post-pandemice și al crizei energetice provocate de invazia Rusiei în Ucraina.

Raportul a prezentat o cale potențială pentru ca sectorul energetic – cea mai mare sursă unică de emisii de gaze cu efect de seră – să ajungă la emisii nete zero și să contribuie la limitarea încălzirii la 1,5C.

Printre acestea se numără triplarea capacității globale de energie regenerabilă în acest deceniu, dublarea ratelor de îmbunătățire a eficienței energetice, creșterea vânzărilor de vehicule electrice și de pompe de căldură, precum și scăderea cu 75% a emisiilor de metan din sectorul energetic.

Potrivit AIE, este nevoie de o „creștere uriașă a capacității de energie curată, determinată de politici”, care să ducă la o scădere cu 25% a cererii de combustibili fosili până în 2030.

„Calea spre 1,5C s-a îngustat în ultimii doi ani, dar tehnologiile de energie curată o mențin deschisă”, a declarat Birol.

AIE a prognozat luna aceasta că cererea mondială de petrol, gaze și cărbune va atinge un nivel maxim în acest deceniu, datorită creșterii „spectaculoase” a tehnologiilor energetice mai puțin poluante și a mașinilor electrice.

Însă, departe de a se baza pe acest succes, Birol a declarat că țările trebuie să colaboreze pentru a accelera în mod substanțial acțiunile în domeniul climei.

AIE a declarat că, pentru a rămâne pe drumul cel bun, „aproape toate țările trebuie să își devanseze datele țintă de zero emisii nete”.

Calea sa se bazează pe o redistribuire „echitabilă” a obiectivelor, prin care China și țările mai bogate să avanseze pentru a permite țărilor în curs de dezvoltare să aibă mai mult spațiu de manevră pentru a se decarboniza după 2050, a declarat aceasta.

Chiar și o mică întârziere în accelerarea reducerilor de emisii dincolo de angajamentele actuale „ar face ca temperatura globală să depășească 1,5°C timp de aproape 50 de ani”, a avertizat raportul.

De asemenea, raportul a precizat că, dacă actualele câmpuri de petrol și gaze naturale și centralele pe cărbune din lume ar funcționa până la sfârșitul duratei lor de viață, lumea ar depăși cu mult bugetul de CO2 pentru a se menține în limitele de 1,5C.

În ceea ce privește China, AIE a declarat că se estimează că această țară va fi responsabilă pentru 45% din emisiile generate de activele existente de combustibili fosili între 2023 și 2050.
„Scump și nedovedit

Cu o încălzire de puțin sub 1,2C până în prezent, lumea a asistat deja la un crescendo de fenomene meteorologice extreme mortale și distructive.

Un raport recent al ONU privind progresele înregistrate cu privire la obiectivele de la Paris a avertizat că lumea nu este pe drumul cel bun pentru a limita încălzirea la 1,5C.

Viitorul energetic al lumii se va afla în centrul dezbaterilor din cadrul summitului COP28 al ONU privind clima, care va avea loc la Dubai, un mare producător de petrol, între 30 noiembrie și 12 decembrie.

„La Dubai, președinția COP va trebui să arate cum arată leadership-ul post-combustibili fosili”, a declarat Laurence Tubiana, șefa Fundației Europene pentru Climă.

AIE a avertizat țările să nu-și pună speranțele în așa-numitele tehnologii de eliminare a carbonului – pentru a extrage moleculele de CO2 din atmosferă și a le stoca permanent – dacă reducerea emisiilor este prea lentă.

Acesta a declarat că un scenariu de întârziere a acțiunilor climatice ar forța lumea să se bazeze pe aceste tehnologii „scumpe și neprobate la scară largă”.

În cazul în care astfel de tehnologii nu reușesc să producă rezultatele necesare la scara necesară – inclusiv filtrarea efectivă a 0,1% din atmosfera Pământului în fiecare an până în 2100 – AIE a declarat că revenirea temperaturilor la 1,5C „nu va fi posibilă”.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Captcha *