Fructele și legumele cultivate în grădinile urbane din Europa și SUA au o amprentă de carbon de șase ori mai mare, în medie, decât aceleași produse cultivate în ferme convenționale, potrivit cercetătorilor citați de Bloomberg.
Fermierii și grădinarii din 73 de situri de agricultură urbană din Franța, Germania, Polonia, Marea Britanie și SUA au participat, în calitate de cetățeni cercetători, la cercetarea condusă de oamenii de știință de la Universitatea din Michigan și publicată luni în Nature Cities. Studiul este cel mai amplu studiu realizat vreodată care compară emisiile din agricultura urbană cu cele din agricultura convențională.
Cercetătorii au urmărit emisiile de gaze cu efect de seră generate de infrastructura agricolă, de consumabile și de apa pentru irigații prin intermediul înregistrărilor zilnice în jurnalul de bord făcute în timpul sezonului 2019. Aceștia au constatat că, în medie, alimentele cultivate în grădinile din oraș au emis 0,42 kilograme de dioxid de carbon echivalent pe porție, comparativ cu 0,07 kilograme de CO2 echivalent pe porție pentru alimentele din fermele convenționale.
Cu toate acestea, unele culturi s-au dovedit a fi mai puțin generatoare de carbon atunci când sunt cultivate în orașe decât în fermele convenționale. Roșiile urbane depășesc adesea performanțele tomatelor convenționale, în principal din cauza intensității energetice a serelor comerciale. Legumele convenționale foarte perisabile, cum ar fi sparanghelul, care sunt adesea distribuite cu avionul, au, de asemenea, o amprentă de carbon egală sau mai mare decât aceleași culturi cultivate în orașe.
Foto 224378507 © Joa Souza | Dreamstime.com