Photo 47594782 © Ginasanders | Dreamstime.com

Acord privind reducerea consumului final de energie la nivelul UE cu 11,7% în 2030

Negociatorii preşedinţiei Consiliului European şi cei ai Parlamentului European au ajuns vineri la un acord provizoriu privind reducerea consumului final de energie la nivelul UE cu 11,7% în 2030, a anunţat preşedinţia suedeză a UE într-un comunicat de presă, transmite Reuters.

”Comisia salută acordul provizoriu la care s-a ajuns în această dimineață cu Parlamentul European și cu Consiliul în vederea reformării și consolidării Directivei UE privind eficiența energetică. Acest acord marchează o nouă etapă în finalizarea pachetului „Fit for 55”, care vizează punerea în aplicare a programului european Green Deal și a planului REPowerEU. Acesta demonstrează încă o dată hotărârea UE de a deveni neutră din punct de vedere climatic până în 2050”, se precizează în comunicatul de presă.

Statele membre trebuie să asigure, împreună, o reducere a consumului final de energie de cel puţin 11,7% în 2030, comparativ cu prognozele privind consumul de energie pentru anul 2030 făcute în 2020. Aceasta se traduce într-o limită superioară a consumului final de energie al UE de 763 milioane de tone de echivalent petrol şi una de 993 milioane de tone de echivalent petrol pentru consumul primar.

Preşedinţia suedeză a Consiliului European subliniază faptul că, în cazul consumului final de energie, limita de consum va fi obligatorie pentru statele membre, la nivel colectiv, în timp ce ţinta privind consumul primar de energie va fi una orientativă.

Consiliul European şi Parlamentul European au convenit că toatele state membre vor contribui la atingerea ţintei generale fixate la nivelul UE prin contribuţii şi traiectorii naţionale, stabilite de statele membre în planurile lor naţionale integrate în domeniul energiei şi schimbărilor climatice.

Între 2024 și 2030, țările vor trebui să economisească în medie 1,49% din consumul final de energie pe an.

Țările vor trebui să accelereze lucrările de renovare a clădirilor publice, renovând în fiecare an cel puțin 3% din suprafața totală a clădirilor aflate în proprietate publică.

Comitetul Reprezentanţilor Permanenţi din cadrul Consiliului European precum şi comitetul responsabil pentru politicile enegetice din cadrul Parlamentului European vor trebui să aprobe acordul provizoriu, după care Parlamentul şi Consiliul îl vor putea adopta în mod formal.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Captcha *