Photo 135365807 © Luca Campisi | Dreamstime.com

Acord istoric în UE pentru reforma pieței certificatelor de carbon: prețurile vor crește, schema se extinde către mai multe sectoare, iar țintele pentru 2030 sunt mai ambițioase

Negociatorii structurilor din Uniunea Europeană au ajuns la un acord istoric duminică dimineață pentru reforma pieței certificatelor de carbon (ETS), stabilind ținte mai ambițioase pentru reducerea emisiilor de carbon până în 2030.

Până acum, ETS a plafonat emisiile pentru aproximativ 10.000 de fabrici și centrale energetice, permițându-le celor care rămân cu un surplus de certificate să le vândă și să obțină profit.

Acum, schema se extinde pentru a acoperi mai multe sectoare din economia europeană, astfel încât acestea să se alinieze la țintele climatice ale UE pentru 2030. Mai exact, Europa vrea să reducă emisiile cu 55% până în 2030, înainte de a atinge dezideratul net zero până în 2050, potrivit Euractiv.

„Acordul va aduce o contribuție majoră pentru lupta împotriva crizei climatice”, a declarat Peter Liese, un europarlamentar german care a condus negocierile din partea Parlamentului European.

Reforma pieței certificatelor de carbon „transmite un mesaj clar industriei europene cu privire la avantajele pe care le ai când investești în tehnologii verzi”, a adăugat Liese.

El a menționat că schema va acoperi acum aproape toate sectoarele economice cu emisii ridicate, după ce negociatorii au decis că aceasta va acoperi atât emisiile din activitățile maritime cât și cele provenite din incinerarea deșeurilor.

Acordul de duminică dimineață vine cu ținte mai ambițioase pentru reducerea emisiilor de carbon. Mai exact, sectoarele economice care intră sub incidența ETS trebuie să își reducă emisiile cu 62% până în 2030, raportat la nivelul din 2005, în contextul în care ținta anterioară prevedea o reducere de 43%.

„Reforma pieței certificatelor de carbon joacă un rol foarte importantă în Green Deal. Datorită acordului semnat în acest weekend, majorăm țintele de mediu ale industriei cu aproape 50%”, a declarat Pascal Canfin, europarlamentarul francez care conduce comisia de mediu din Parlamentul European.

El spune că prețul certificatelor de carbon va ajunge la 100 de euro după reformă, în creștere față de prețul de 80-85 de euro de astăzi.

Totodată, va fi creată o nouă piață a certificatelor de carbon, dedicată emisiilor specifice clădirilor și transportului rutier. Această a doua piață va deveni funcțională în 2027, odată cu un așa-numit „social climate fund”, prin care gospodăriile vor fi compensate pentru costurile suplimentare pe care le aduce această nouă schemă.

Trebuie menționat că dacă prețurile energiei vor fi la acel moment foarte ridicate, noua schemă va fi amânată un an, până în 2028.

Eliminarea certificatelor gratuite

Unul dintre cele mai dificile puncte de pe agenda negocierilor a fost acela al competitivității unor industrii europene precum industria chimică, industria cimentului sau industria siderurgică.

Acum, aceste industrii primesc mare parte dintre certificatele lor de dioxid de carbon în mod gratuit, ceea ce ar fi trebuit să le motiveze să se decarbonizeze și să investească în tehnologii verzi.

Totuși, schema a fost criticată dur de activiștii de mediu, care au avertizat că marii poluatori ajung să facă profituri pe baza schemei ETS, fără să facă și investițiile necesare în tehnologii verzi.

Acordul semnat duminică schimbă acest lucru. Acordarea de certificate în mod gratuit va fi redusă aproape la jumătate până în 2030, respectiv eliminată complet până în 2034.

Acestea vor fi înlocuite treptat de „granițele de carbon” ale UE, ceea ce înseamnă că orice companie sau entitate din blocul european care vrea să importe produse cu amprentă de carbon ridicată din afara spațiului comunitar va trebui să plătească și un impozit pe emisiile de carbon – o premieră la nivel global.

Granița de carbon se va aplica inițial unor importuri precum fier, oțel, ciment, aluminiu, fertilizatori, electricitate sau hidrogen.

Totodată, acordul semnat duminică dimineață vine cu mai mulți bani pentru industria europeană, inclusiv printr-un fond de inovare mai mare pentru investiții în tehnologii verzi, respectiv un fond de modernizare care trebuie să sprijine tranziția energetică a industriei în țările cu venituri mai reduse.

În total, aproape 50 de miliarde de euro ar trebui să fie la dispoziția companiilor pentru a inova și pentru a se decarboniza mai rapid.

Nu în ultimul rând, pentru ca industriile europene să fie protejate în fața volatilității prețurilor certificatelor de carbon, un procent de 24% din certificatele acordate în mod gratuit vor fi plasate într-o rezervă, astfel încât autoritățile să se poată folosi de acestea pentru a calma piața dacă este cazul.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Captcha *