Photo 74350822 / Biodiversity © Ruud Morijn | Dreamstime.com

A fost lansat un nou fond pentru îndeplinirea obiectivelor de biodiversitate ale COP15

În cadrul celei de-a șaptea Adunări a Fondului Global de Mediu (GEF) care a avut loc săptămâna trecută la Vancouver, Canada, a fost înființat Fondul-cadru global pentru biodiversitate (Fondul GBF), un fond fiduciar special în cadrul GEF, pentru a sprijini punerea în aplicare a Cadrului global pentru biodiversitate de la Kunming-Montreal, convenit anul trecut la COP15, anunță un comunicat al Comisiei Europene.

”UE salută crearea acestui fond, care reprezintă o etapă crucială în vederea punerii în aplicare a Cadrului global pentru biodiversitate de la Kunming-Montreal pentru a pune natura pe calea refacerii până la sfârșitul acestui deceniu. Fondul lansat va completa sprijinul existent și va contribui la creșterea finanțării din toate sursele pentru a asigura punerea în aplicare și monitorizarea la timp a cadrului. Acesta va ține cont de necesitatea de a asigura adecvarea, previzibilitatea și fluxul de fonduri în timp util”, menționează sursa citată.

În cadrul COP15, părțile au recunoscut că este esențial să se mobilizeze resurse financiare substanțiale pentru a proteja natura și planeta. Ca parte a acordului, s-a solicitat GEF să înființeze Fondul-cadru mondial pentru biodiversitate, un fond fiduciar special pentru a sprijini punerea în aplicare a acordului.

”În cadrul COP15, am ajuns la un acord istoric pentru a combate pierderea biodiversității și pentru a reface ecosistemele noastre naturale. În prezent, obiectivul nostru actual este punerea în aplicare integrală a Cadrului global pentru biodiversitate de la Kunming-Montreal, iar lansarea Fondului-cadru global pentru biodiversitate reprezintă un pas înainte esențial”, a declarat Comisarul pentru mediu, oceane și pescuit, Virginijus Sinkevičius.

Strategia UE în domeniul biodiversității, ca parte a Acordului verde european, evidențiază necesitatea unui sprijin internațional și a unor fluxuri financiare sporite. UE s-a angajat să aloce 7 miliarde de euro din finanțarea externă pentru biodiversitate până în 2027. Acest lucru se va traduce în programe care acoperă întregul spectru al Cadrului global pentru biodiversitate, inclusiv prin acordarea de atenție popoarelor indigene și comunităților locale, precum și prin asigurarea egalității de gen.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Captcha *