Photo 177662808 © Michael Williams | Dreamstime.com

O pasăre preistorică, pe vremuri considerată dispărută, revine în sălbăticia din Noua Zeelandă

Takahē: o pasăre mare, care nu zboară, despre care s-a crezut timp de zeci de ani că a dispărut, a fost reintrodusă săptămâna trecută în Noua Zeelandă, scrie The Guardian.

Optsprezece exemplare au fost eliberate în valea Waimāori din Lacul Whakatipu, o zonă alpină din Insula de Sud a Noii Zeelande, pe versanți pe care nu au mai fost văzute hoinărind de aproximativ 100 de ani. Pentru Ngāi Tahu, tribul căruia îi aparțin terenurile și care a dus o lungă bătălie juridică pentru a le recupera, acest lucru este deosebit de semnificativ, marcând întoarcerea în natură a păsărilor alături de care au trăit strămoșii lor, pe terenuri pe care au luptat să le recâștige.

Takahē sunt creaturi neobișnuite. La fel ca o serie de păsări din Noua Zeelandă, ele au evoluat fără mamifere terestre indigene care să le înconjoare și s-au adaptat pentru a ocupa nișele din ecosistem pe care le-ar fi ocupat mamiferele. Nu pot zbura, au o înălțime de aproximativ 50 cm și trăiesc în munți. Prezența lor în Aotearoa datează cel puțin din epoca preistorică a Pleistocenului, conform rămășițelor fosile.

„Au un aspect aproape preistoric”, spune Tūmai Cassidy, din Ngāi Tahu. „Foarte largi și îndrăznețe”. Privite frontal, corpurile lor pot părea aproape perfect sferice – împreună cu penajul albastru-verde, ele arată ca un model de planetă Pământ cocoțat în vârful a două picioare lungi, de un roșu aprins.

„Cineva ne-a numit odată, țara păsărilor care merg”, spune O’Regan, un rangatira (bătrân) Ngāi Tahu. „Sunt puține lucruri mai frumoase decât să privești aceste păsări mari galopând înapoi în terenurile cu tufe, unde nu au mai mers de peste un secol.”

În Noua Zeelandă, revenirea populațiilor sălbatice de takahē marchează o victorie a conservării, celebrată cu prudență, și întoarcerea uneia dintre cele mai rare creaturi din lume. Păsările fuseseră declarate oficial dispărute în 1898, populația lor deja redusă fiind devastată de sosirea companionilor animali ai coloniștilor europeni: șobolani, pisici, dihori și șobolani. După redescoperirea lor în 1948, numărul lor este acum de aproximativ 500, crescând cu aproximativ 8% pe an.

Inițial, conservaționiștii au adunat și au incubat artificial ouăle, pentru a evita ca acestea să fie mâncate de prădători. Pe măsură ce au eclozat, puii au fost hrăniți și crescuți de lucrători care purtau păpuși de șosete cu ciocul roșu distinctiv al păsărilor. După ce a trecut la creșterea păsărilor în captivitate, Departamentul pentru Conservare (DOC) le-a introdus treptat în câteva insule sanctuar și parcuri naționale, investind masiv în capcane și în eliminarea dăunătorilor pentru a încerca să protejeze păsările.

„Prinderea cu capcane a șobolanilor, a dihorilor și a pisicilor sălbatice a redus numărul prădătorilor”, a declarat managerul operațiunilor de recuperare a Takahē din cadrul DOC, Deidre Vercoe. „Continuarea menținerii lor la un nivel scăzut … este crucială”.

Dacă perechile care tocmai au fost eliberate se adaptează la noul lor cămin, se speră să se elibereze alte șapte păsări în octombrie și până la 10 takahē juvenili la începutul anului viitor. Vercoe a fost prudent și plin de speranță”.

„După zeci de ani de muncă asiduă pentru a crește populația de takahē, este îmbucurător să ne concentrăm acum asupra stabilirii mai multor populații sălbatice, dar acest lucru vine cu provocări – stabilirea de noi populații de specii indigene sălbatice poate dura mult timp și succesul nu este garantat”, a spus ea.

Munca lor pentru a susține păsările takahē face parte dintr-un efort mult mai amplu depus în Noua Zeelandă pentru a-și proteja păsările unice și amenințate. Țara se află în mijlocul unui efort național de a elimina cei mai mari prădători introduși – șobolani, oposumi și pisici de câmp – până în 2050. Pe măsură ce eforturile de capturare s-au extins, speciile rare sunt reintroduse în afara gardurilor sanctuarelor: anul trecut, kiwi, păsările naționale, au fost reintroduse în spațiile sălbatice de la periferia orașului pentru prima dată după generații.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Captcha *