Un număr tot mai mare de studii arată că zonele urbane cu emisii scăzute de noxe (LEZ), datorită restricțiilor de circulație auto, îmbunătățesc sănătatea, potrivit The Guardian.
Mai mult de 320 de zone funcționează în Marea Britanie, Europa și, în special, în Tokyo, Japonia. Acestea reduc poluarea aerului într-o zonă prin reducerea numărului de vehicule foarte poluante, în general vehicule diesel mai vechi. Sistemele, inclusiv zona cu emisii ultra-reduse din Londra, pot îmbunătăți calitatea aerului. Acest lucru ar trebui să ducă la îmbunătățirea stării de sănătate, dar se întâmplă acest lucru cu adevărat?
O nouă analiză, publicată în revista Lancet Public Health, a adunat cercetări privind programele din orașele din întreaga lume. Rosemary Chamberlain, de la Imperial College London, care a făcut parte din echipa de analiză, a declarat: „Am vrut să reunim cele mai recente studii privind zonele de reducere a poluării aerului la nivel mondial, pentru a înțelege eficiența acestora și pentru a informa planurile viitoare de combatere a poluării aerului.”
Zonele LEZ nu sunt aceleași peste tot, ceea ce le face greu de comparat. Unele se aplică doar camioanelor și autobuzelor, în timp ce altele includ și taxiurile, mașinile și motocicletele. Cercetătorii din domeniul sănătății din fiecare țară au folosit, de asemenea, abordări diferite și surse de date diferite. Studiile au comparat datele înainte și după data de începere a LEZ, iar unele au făcut și comparații cu zone fără LEZ. Datele au provenit din rezultatele sondajelor de sănătate, din registrele medicilor de familie și ale spitalelor și din înregistrările de decese.
În ciuda acestor diferențe de abordare, cinci din cele opt studii LEZ au arătat o reducere clară a problemelor cardiace și circulatorii atunci când a fost implementată o LEZ. Acestea au inclus mai puține internări în spital, mai puține decese cauzate de atacuri de cord și accidente vasculare cerebrale și mai puține persoane cu probleme de tensiune arterială. Aceste rezultate au fost obținute în zone din Germania, Japonia și Regatul Unit. Unul dintre studiile germane a analizat datele spitalicești din 69 de orașe cu LEZ-uri. Acesta a constatat o reducere cu 2%-3% a problemelor cardiace și cu 7%-12% a accidentelor vasculare cerebrale. Îmbunătățirile au fost cele mai mari în cazul persoanelor în vârstă și au dus la economii estimate la 4,4 miliarde de euro (3,8 miliarde de lire sterline) în ceea ce privește costurile de sănătate.
Nu toate studiile au constatat aceleași rezultate. Cinci studii, din nou acoperind zone din Germania, Japonia și Regatul Unit, au analizat problemele respiratorii și pulmonare. Două dintre ele au constatat îmbunătățiri, iar restul nu au indicat niciun rezultat clar. Niciunul nu a arătat o deteriorare clară.
Chamberlain a explicat: „Această analiză arată că LEZ-urile sunt capabile să îmbunătățească rezultatele de sănătate legate de poluarea aerului, dovezile fiind cele mai consistente pentru bolile cardiovasculare, cum ar fi bolile de inimă și accidentele vasculare cerebrale. Cu toate acestea, este prea devreme pentru a judeca pe deplin beneficiile pe termen lung.”
Cele mai recente dovezi privind efectele poluării atmosferice ne arată că daunele aduse sănătății de poluarea atmosferică se acumulează de-a lungul vieții noastre. Cancerul cauzat de poluarea atmosferică este cel mai evident exemplu, dar aceasta împiedică, de asemenea, dezvoltarea fizică și cognitivă a copiilor și contribuie la apariția bolilor cronice la vârste mai înaintate, inclusiv a osteoporozei și a demenței. Studiile LEZ nu au fost suficient de lungi pentru a arăta aceste tipuri de efecte pe toată durata vieții, deși două studii privind zonele germane au arătat că beneficiile pentru sănătate au avut tendința de a crește pe perioade de trei și cinci ani. Un studiu, referitor la zona Tokyo, a detectat îmbunătățiri ale ratelor de cancer pulmonar între șase și nouă ani mai târziu.