Photo 15608487 © Patrickwang | Dreamstime.com

WWF: Două treimi dintre cele mai mari râuri din lume nu mai curg liber. Ecosistemele de apă dulce valorează 58 trilioane de dolari, echivalentul a 60% din PIB-ul global

Apa, cea mai prețioasă și totuși subevaluată resursă a lumii, se află în centrul unei crize globale în creștere care amenință atât sănătatea umană, cât și cea planetară, avertizează un nou raport publicat de organizația de mediu WWF, potrivit ESG News.

Publicat cu ocazia Zilei Mondiale a Alimentației, The High Cost of Cheap Water (Costul ridicat al apei ieftine) scoate la iveală o realitate crudă: valoarea economică anuală a apei și a ecosistemelor de apă dulce este estimată la 58 trilioane de dolari – echivalentul a 60% din produsul intern brut mondial. Dar ecosistemele de apă dulce din lume se află într-o spirală descendentă, ceea ce reprezintă un risc tot mai mare pentru aceste valori.

În mod șocant, două treimi dintre cele mai mari râuri din lume nu mai curg liber, în timp ce zonele umede continuă să dispară de trei ori mai repede decât pădurile.

Combinată cu o gestionare deficitară a apei, distrugerea ecosistemelor de apă dulce a făcut ca miliarde de oameni din întreaga lume să nu aibă acces la apă curată și canalizare, în timp ce riscurile legate de apă pentru întreprinderi și economii sunt în creștere. Până în 2050, aproximativ 46% din PIB-ul global ar putea proveni din zone cu risc ridicat de apă – față de 10% în prezent.

Din 1970, lumea a pierdut o treime din zonele umede rămase, în timp ce populațiile de animale sălbatice de apă dulce au scăzut, în medie, cu 83%.

Raportul constată că beneficiile economice directe, cum ar fi consumul de apă pentru gospodării, agricultura irigată și industrii, se ridică la cel puțin 7,5 trilioane de dolari anual. De asemenea, raportul estimează că beneficiile nevăzute – care includ purificarea apei, îmbunătățirea sănătății solului, stocarea carbonului și protejarea comunităților împotriva inundațiilor și secetelor extreme – sunt de șapte ori mai mari, ajungând la aproximativ 50 de trilioane de dolari pe an.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Captcha *