Timp de zeci de ani, turiștii au venit în stațiunile și insulele din sudul Europei pentru o pauză de relaxare în soarele verii. Dar scenele cu turiști care fug de incendiile din Grecia sau care rămân blocați în casă, neputându-se bucura de plajele din Spania, ar putea să-i facă pe unii să se răzgândească, transmite BBC.
Valuri de căldură succesive au adus temperaturi sufocante de până la 40 de grade în unele părți ale Europei în luna iulie, care se așteaptă să doboare recordurile pentru cea mai călduroasă lună din lume înregistrată vreodată.
Oamenii de știință au concluzionat că schimbările climatice au jucat un rol „absolut covârșitor” în această căldură și se preconizează că acest lucru se va înrăutăți pe măsură ce temperatura medie globală continuă să crească.
Potrivit experților, Europa se încălzește mai repede decât majoritatea părților lumii.
Cum reacționează turiștii?
Nu există niciun semn de panică imediată. Până acum, în această vară, cererea britanică de vacanțe în străinătate pare să nu fi fost afectată de temperaturile sufocante, spune Simon Calder, expert în turism.
Industria turismului, agențiile de turism și companiile de vacanțe spun că este o afacere ca de obicei, spune el.
„Oamenii cumpără în continuare vacanțe de ultimă oră la Marea Mediterană. Vor soare, vor căldură și sunt dispuși să plătească pentru asta”, adaugă el.
În ceea ce privește viitorul, turiștii par să fie împărțiți cu privire la faptul dacă căldura îi va împiedica să călătorească în anumite locuri.
Becky Mulligan, din Leicester, a fost evacuată din Rodos, Grecia, în timpul incendiilor de săptămâna trecută. Acest lucru a făcut-o să renunțe pentru o vreme să mai călătorească în străinătate.
„Întotdeauna am crezut că, cu cât este mai cald, cu atât mai bine. Am fost complet inconștient de cât de cald poate fi. Nu m-aș mai duce într-un loc atât de cald”, spune ea.
Ea ar prefera să plece în străinătate în iunie, când este mai răcoare, dar spune că vacanța școlară înseamnă că familia ei poate călători doar când temperaturile sunt cele mai ridicate.
„Mă simt blocată între ciocan și nicovală.
„Dacă vrei să mergi în aceste țări, dar trebuie să o faci în iulie sau august, cum putem menține turismul?”, întreabă ea.
Simon Wheatley, din Cheltenham, a fost, de asemenea, evacuat dintr-un hotel din Rodos, împreună cu logodnica și fiul său de trei ani. El spune că nu este descurajat să se întoarcă în Grecia la vară.
Unii militanți pentru combaterea schimbărilor climatice sunt frustrați de lipsa de urgență în ceea ce privește schimbarea modului de călătorie, având în vedere că zborul cu avionul contribuie în mod semnificativ la emisiile de gaze cu efect de seră.
Zborul este responsabil pentru 2,4% din emisiile globale de gaze cu efect de seră și pentru 8% din emisiile din Regatul Unit.
Andrew Simms, co-director al grupului de reflecție ecologist New Weather Institute, spune: „La început poate părea ciudat că mulți ar putea încă să se urce într-un zbor care poluează clima pentru a-și petrece vacanța exact în locurile unde „fierberea globală”, așa cum o numește ONU, va face viața mai grea, dacă nu chiar intolerabilă.”
Dar oamenii primesc mesaje contradictorii, spune el.
„Toată ziua, în fiecare zi, oamenii sunt expuși la reclame care promovează produse poluante cu emisii ridicate de dioxid de carbon și stiluri de viață care le fac să pară normale, când zborul spre locurile fierbinți ar trebui să declanșeze un avertisment de urgență”, spune el.
Este probabil ca unele persoane să riște întotdeauna să rezerve o călătorie în timpul unui val de căldură. Dar merită să ne amintim că arșița poate fi periculoasă și chiar mortală, spune Dr. Ellie Murtagh, responsabil pentru adaptarea climatică în Marea Britanie la Crucea Roșie Britanică.
„Dacă călătoriți cu persoane în vârstă, femei însărcinate, copii mici sau cineva cu o afecțiune cronică; aveți grijă suplimentară pentru a vă asigura că sunt în siguranță și sănătoși.”
Simon Calder spune că speră că se va reveni la vacanțe precum cele de dinainte de a începe „era jeturilor de călătorie cu avionul în masă”.
Locuri precum coasta Belgiei sau stațiunile din Olanda și Irlanda ar putea deveni mai populare, la fel ca și călătoriile în Marea Britanie, sugerează el.
„Îmi imaginez că Marea Nordului și plajele baltice vor fi puțin aglomerate vara viitoare, ca urmare a ceea ce am văzut anul acesta”, adaugă el.