Un tribunal din Noua Caledonie, teritoriu francez din Oceanul Pacific, a suspendat o acțiune de eliminare a rechinilor, afirmând că nu există suficiente informații despre numărul acestora sau despre impactul vânătorii asupra mediului, potrivit AFP.
Autoritățile din provincia Sud a arhipelagului – care se află la aproximativ 1.200 de kilometri est de Australia – au dat undă verde vânătorii în trei rezervații de coastă după o serie de atacuri asupra oamenilor în urma cărora șapte persoane și-au pierdut viața în ultimii cinci ani.
Un turist australian a fost ucis în februarie de un rechin, la trei săptămâni după ce un alt înotător a fost grav rănit într-un atac în același loc.
Dar grupul ecologist Together For The Planet (EPLP) a întreprins acțiuni în justiție pentru a opri campania împotriva rechinilor, numind-o „iresponsabilă din punct de vedere ecologic”.
Joi, tribunalul administrativ din Noua Caledonie a suspendat sacrificarea, invocând „absența unor studii științifice precise atât în ceea ce privește mărimea populațiilor de rechini tigru și rechin taur, cât și impactul asupra mediului al eliminării acestora”.
Președintele EPLP, Martine Cornaille, a salutat decizia, spunând: „Considerăm că este o victorie semnificativă, deoarece știm că 60 la sută dintre rechinii care sunt sacrificați se află în aceste rezervații naturale”.
Ea a adăugat că grupul intenționează, de asemenea, să ia măsuri legale împotriva vânătorii de rechini în afara rezervațiilor.
Multe grupuri de mediu se opun sacrificării rechinilor. Uniunea Internațională pentru Conservarea Naturii (IUCN) afirmă că acestea „ar putea provoca o cascadă de probleme ecologice suplimentare, oferind în același timp publicului un fals sentiment de siguranță”.
Populația indigenă Kanak din Noua Caledonie se opune, de asemenea, campaniilor împotriva rechinilor, deoarece această specie are un statut sacru în cultura lor, care consideră rechinii ca fiind parte integrantă a ecosistemului.
Autoritățile din Noua Caledonie nu au răspuns imediat la solicitările de comentarii.