ID 10662579 | Fire Forest © Chez | Dreamstime.com

Uniunea Europeană a coordonat un număr record de intervenții asociate cu vremea extremă

Uniunea Europeană a coordonat un număr record de intervenții de urgență asociate cu vremea extremă în acest an, pe măsură ce schimbările climatice alimentează incendiile de vegetație și alte dezastre în Europa.

Sezonul incendiilor din Europa atinge de obicei apogeul în perioada iunie-septembrie, dar schimbările climatice cresc condițiile de căldură și secetă, scrie Reuters.

Pentru a sprijini statele membre UE și alte țări care solicită ajutor de urgență, organizația supraveghează și finanțează avioane de stingere a incendiilor și echipe medicale – un sistem cunoscut sub numele de Mecanismul de Protecție Civilă al UE.

Mecanismul a fost activat de 31 de ori în acest an, până în prezent, ca răspuns la fenomenele asociate cu vremea extremă – mai multe intervenții legate de vreme decât în oricare alt an până acum, conform datelor Comisiei Europene partajate cu Reuters.

Schema a fost activată de 23 de ori ca răspuns la vremea extremă în tot anul 2023.

Cele mai multe dintre apelurile din acest an au fost pentru a combate incendiile de vegetație. Cele 19 intervenții pentru incendii de vegetație pe care UE le-a coordonat în acest an deja depășesc totalul din oricare alt an, înregistrat din 2007. Mecanismul de protecție civilă al UE a fost creat în 2001.

UE a trimis avioane de stingere a incendiilor în Albania, Grecia și insula portugheză Madeira luna trecută, ca răspuns la solicitările de ajutor de urgență primite din partea acelor guverne. De asemenea, a trimis avioane de stingere a incendiilor în Bulgaria și Macedonia de Nord în iulie.

Flota de rezervă a UE, care include 28 de avioane de stingere a incendiilor și patru elicoptere din statele membre, a crescut din 2022, când incendiile devastatoare din sudul Europei au epuizat capacitatea anterioară de 13 aeronave.

Până la izbucnirea celui mai grav incendiu de vegetație din Grecia de anul acesta, la mijlocul lunii august, lângă Atena, țara se confruntase deja cu peste 3.500 de incendii din mai, o creștere de aproape 50% față de aceeași perioadă din 2023.

Înaintea acestei veri, UE a staționat 556 de pompieri în țări precum Grecia și Spania.

Bruxellesul a plasat, de asemenea, comenzi pentru primele avioane de stingere a incendiilor deținute direct de UE, care urmează să fie livrate începând din 2027.

Photo: ID 10662579 | Fire Forest © Chez | Dreamstime.com

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Captcha *