Trebuia să fie o știre bună din pădurea tropicală amazoniană afectată: un proiect care a replantat sute de mii de copaci într-o rezervație naturală defrișată ilegal în Brazilia. Apoi a luat foc, iar autoritățile locale presupun că a fost incendiată de către hoții de terenuri care încercau să recupereze teritoriul pentru pășunile pentru vite, scrie AFP.
Lansat în 2019 de grupul de cercetare de mediu Rioterra, proiectul de reîmpădurire a luat 270 de hectare de pădure care fusese ras de creșterea vitelor într-o rezervație naturală protejată din statul nordic Rondonia și a replantat-o cu 360.000 de copaci.
Ideea a fost ambițioasă, spune coordonatorul proiectului Rioterra, Alexis Bastos: salvarea unui colț din cea mai mare pădure tropicală din lume, combaterea schimbărilor climatice și crearea de locuri de muncă ecologice pe parcurs.
Apoi, chiar în momentul în care terenul maroniu și plin de cicatrici a început să se transforme din nou în pădure verde smarald – arborii tineri în creștere absorb aproximativ 8.000 de tone de carbon din atmosferă în trei ani – totul a ars din temelii.
Bastos își amintește sentimentul de scufundare pe care l-a avut când a văzut zona transformată în cenușă.
„A fost oribil”, a declarat el pentru AFP.
„Oamenii nu au nicio idee despre cât de multă muncă s-a depus pentru a restaura acea pădure. A fost un proiect foarte important, de mare anvergură”.
Anchetatorii au ajuns la concluzia că incendiul, care a început la 3 septembrie, a fost provocat, potrivit unui raport medico-legal al agenției federale de mediu ICMBio obținut de AFP.
„Motivul probabil a fost acela de a obstrucționa procesul de restaurare ecologică în zonă”, se arată în raport.
Semn revelator
Imaginile din satelit indică faptul că focul s-a deplasat în direcția opusă vântului – adesea un semn de incendiere intenționată, spun anchetatorii.
Procurorul principal al cazului, Pablo Hernandez Viscardi, a declarat că poliția a identificat mai mulți suspecți.
Proiectul este situat în partea de sud-vest a Rezervației Naturale de Stat Rio Preto-Jacunda, cu o suprafață de 95.000 de hectare.
Este atât de îndepărtat încât personalul Rioterra a ajuns acolo abia pe 6 septembrie, la o zi după ce imaginile din satelit i-au alertat cu privire la distrugere.
Când au ajuns, au constatat că drumurile de acces fuseseră blocate de copaci doborâți.
Proiectul a costat aproape un milion de dolari și a angajat direct peste 100 de persoane, potrivit Rioterra.
Pe lângă faptul că a ajutat la lupta împotriva schimbărilor climatice, proiectul a urmărit, de asemenea, să ofere o sursă durabilă de venit rezidenților locali prin plantarea unor specii precum palmierii acai, ale căror mici fructe de pădure de culoare mov au stârnit o tendință internațională de „superalimente” pentru proprietățile lor nutritive și antioxidante.
Bastos, în vârstă de 49 de ani, și-a amintit cum el și echipa sa au lucrat cu minuțiozitate la acest proiect pe durata Crăciunului și a Anului Nou din 2020, anul în care au plantat copacii, campând la fața locului.
Amenințări cu moartea
Dar proiectul nu a fost bine primit de unii din regiune, unde se află o puternică industrie de creștere a animalelor.
Anchetatorii spun că rezervația Rio Preto-Jacunda se învecinează cu ferme cu antecedente de infracțiuni de mediu, inclusiv cu invadări repetate ale rezervației.
Distrugerea pădurilor tropicale protejate pentru pășuni este o afacere ilegală, dar profitabilă în Brazilia, principalul exportator mondial de carne de vită.
Infracțiunile afectează adesea rezervațiile naturale izolate și greu de supravegheat, suprapunându-se cu alte activități criminale organizate care distrug Amazonul, inclusiv exploatarea forestieră ilegală și mineritul aurului.
Imaginile din satelit arată cum jungla verde din rezervația Rio Preto-Jacunda este mărginită de terenuri rase, care se revarsă în zona presupus protejată în mai multe locuri din partea de sud-vest.
Bastos a declarat că personalul Rioterra a primit „constant” amenințări cu moartea din cauza proiectului.
„Odată, băieții i-au întins o ambuscadă unuia dintre colaboratorii noștri și i-au pus un pistol la tâmplă. Au spus: ‘Uite, acesta este un mesaj. Dar dacă veți continua să încercați să recuperați această zonă, data viitoare nu va mai fi doar un mesaj'”.
Viscardi, procurorul, a declarat că Rondonia se luptă cu o serie de infracțiuni de mediu comise de mafioți specializați în acapararea terenurilor cu ajutorul unor arme angajate și tactici de gherilă.
„Având în vedere modul de operare, probabil că asta se întâmplă în rezervația Rio Preto-Jacunda”, a declarat el pentru AFP.
Fără să se descurajeze, Bastos a promis că o va lua de la zero.
„Nu îi putem lăsa pe acaparatorii de terenuri să creadă că acest lucru este normal, că sunt mai puternici decât statul”, a spus el.
„Noi, ca societate, trebuie să oprim acest lucru”.