Photo 265118653 © Osaze Cuomo | Dreamstime.com

Un mare fond de investiții a pretins că este lider în domeniul climatic, în timp ce emisiile sale, inclusiv din România, au crescut

Un important fond de investiții care susține că este un lider al industriei în ceea ce privește clima, și-a aproape dublat emisiile medii anuale de gaze cu efect de seră din investițiile în combustibili fosili în ultima decadă, scrie The Guardian.

Portofoliul de companii care activează în domeniul combustibililor fosili al Carlyle Group a emis aproximativ 277 de milioane de tone metrice de echivalent de dioxid de carbon (CO2e) – o măsură care include metanul și alte gaze cu efect de seră care încălzesc puternic clima globală – în perioada 2011-2021, conform unei anchete asupra portofoliului energetic al companiei.

Cercetarea calculează că amprenta de gaze cu efect de seră a multinaționalei pentru o perioadă de 10 ani este aproximativ echivalentă cu „bombardierul de carbon” pe care proiectul de foraj arctic Willow din Alaska urmează să îl emită pe parcursul funcționării sale pe termen lung și ar necesita plantarea a aproximativ 4,6 miliarde de arbori noi pe deceniu pentru a fi eliminați din atmosferă.

Noua cercetare, realizată de proiectul de Riscuri Climatice ale Fondurilor de Investiții Private, a calculat amprenta de gaze cu efect de seră a Carlyle folosind o unealtă dezvoltată de Initiative Climat International (iCI) și proiectată pentru a documenta emisiile directe și indirecte ale fondurilor de investiții private – după ce s-a verificat mai întâi, din informații publice disponibile, care companii petroliere, de gaze și de cărbune le sprijină, le dețin sau le investesc.

Portofoliul de investiții al Carlyle contribuie în mod substanțial la criza climatică globală și provoacă daune mediului cel mai frecvent în zone cu o proporție mare de gospodării cu venituri mici și de culoare, conform raportului, care cere legiuitorilor să închidă lacunele reglementare și să impună o transparență mai mare.

„În ciuda declarațiilor publice care spun contrariul, Carlyle este o forță motrice în spatele schimbărilor climatice prin finanțarea sa semnificativă a sectoarelor care emit gaze cu efect de seră”, a declarat Oscar Valdés Viera, coautor și manager de cercetare la fondul de educație Americans for Financial Reform. „Fără supraveghere reglementară semnificativă, fondurile de investiții private precum Carlyle vor continua să pună în pericol comunitățile cu venituri mici și de culoare, care sunt expuse unui risc mai mare de poluare și de daune mediului.”

Grupul Carlyle contestă vehement concluziile și metodologia, susținând că lucrează la decarbonizarea firmelor energetice „convenționale” și că ultimele sale investiții în surse regenerabile depășesc combustibilii fosili.

Capitalul privat se referă la o formă opacă de finanțare privată, departe de piețele publice reglementate, în care fondurile și investitorii gestionează bani pentru persoane fizice bogați și investitori instituționali, cum ar fi dotările universitare și fondurile de pensii ale angajaților de stat. În ultimii ani, firmele de capital privat au devenit poluatoare majore de gaze cu efect de seră, achiziționând adesea proiecte riscante de petrol, gaze și cărbune cu un control public minim sau supraveghere de reglementare – ceea ce face ca verificarea companiilor și activelor din portofoliu să fie extrem de dificilă.

Cu sediul central în Washington DC și cu peste 2.100 de angajați în 29 de birouri din întreaga lume, Carlyle este unul dintre pionierii capitalului privat, iar la sfârșitul anului 2022 avea în administrare active de 373 de miliarde de dolari. Carlyle este listată la bursa Nasdaq, deci este obligată de mai multe cerințe de raportare decât marea majoritate a firmelor de capital privat.

Compania a început să investească în surse regenerabile în 2019, iar anul trecut a devenit prima mare firmă de capital privat care s-a angajat la zero emisii nete până în 2050 (pentru o parte din portofoliul său). Firma și-a promovat acreditările în materie de climă, pretinzând că „conduce schimbări pozitive” cu „activități bazate pe reducerea reală a emisiilor”.

Cu toate acestea, la sfârșitul anului 2022, combustibilii fosili reprezentau 94% din portofoliul de energie al companiei, inclusiv operațiunile de petrol și gaze din Texas, Massachusetts, România și Elveția, potrivit raportului The Carlyle Group’s Hidden Climate Impact.

Firma de private equity Carlyle Group a ajuns să controleze 36 de com­panii în Romania, în diverse sec­toare economice, una dintre achiziţii vizând o serie de active ale OMV Petrom SA, preluate prin intermediul Mazarine Energy Romania, subsidiară a Maza­rine Energy BV.

Compania a intrat în România prin cumpărarea afacerilor Sterling Resources, inclusiv perimetrele de explorare din Marea Neagră.

Pentru fiecare dolar investit în surse de energie regenerabilă precum solară și eoliană, Carlyle investește 16 dolari în operațiuni cu combustibili fosili, cum ar fi conducte, puțuri de petrol și fracturare hidraulică (fracking) și centrale electrice, potrivit consorțiului de cercetători – care a declarat, pentru The Guardian, că analiza lor s-au bazat pe „ estimări conservatoare ale emisiilor” dezvăluite de companie.

Industria de capital privat gestionează aproximativ 11 miliarde de dolari la nivel global. Administratorii de active și fondurile cumpără și restructurează companii, inclusiv startup-uri, francize, afaceri cu probleme și operațiuni imobiliare folosind banii clienților lor. Cu toate acestea, spre deosebire de bănci și alte companii cotate la bursă, firmele de capital privat sunt scutite de majoritatea regulilor de raportare financiară, ceea ce face extrem de dificilă urmărirea activelor sau riscurilor lor.

Înseamnă că oameni precum pompierii, asistentele medicale și profesorii ale căror pensii sunt investite în fonduri de capital privat nu au de unde să știe dacă fondul lor de pensionare finanțează echipamente de supraveghere a poliției, spitale, sau centrale de cărbune.

Pe măsură ce băncile listate la bursă, universitățile și companiile energetice au fost supuse unei presiuni crescânde din partea acționarilor și a susținătorilor de mediu pentru a renunța la combustibilii fosili, în loc să renunțe treptat sau să retragă proiectele poluante, unii au apelat la capitalul privat ca o sursă de capital de ultimă oră.

Din 2010, industria a investit cel puțin 1,1 miliarde de dolari în proiecte energetice la nivel global – mai ales în companii implicate în explorarea, extracția, transportul, stocarea, procesarea și arderea petrolului, cărbunelui și gazului.

Raportul susține că portofoliul energetic al lui Carlyle iese în evidență ca fiind deosebit de murdar: între 2011 și 2021, 90% din cele 91 de companii energetice susținute de Carlyle au fost operațiuni cu combustibili fosili.

Ca urmare, emisiile de gaze cu efect de seră din portofoliul de energie al companiei au crescut cu 95% în medie anual, au descoperit cercetătorii. Amprenta de gaze cu efect de seră a companiei a fost aproximativ echivalentă cu emisiile din 2021 ale mai multor țări mari, inclusiv Ucraina, Pakistan, Spania sau Nigeria.

Într-un e-mail către The Guardian, Carlyle a respins concluziile raportului, susținând că în ultimii trei ani, compania a investit cu 60% mai mult în proiectele de energie din surse regenerabile (1,67 miliarde dolari) decât pe combustibili fosili (1,04 miliarde dolari).

„Abordarea diferențiată a lui Carlyle de a investi în tranziția energetică, și nu a se dezinvesti din, se bazează pe căutarea unor reduceri reale de emisii în cadrul companiilor din portofoliu pe termen lung. Tranziția energetică nu se referă doar la selectarea companiilor care sunt lideri în domeniul schimbărilor climatice în prezent, ci se referă la a ajuta toate sectoarele economiei să se decarbonizeze. Lucrăm în sectoarele în care investim, inclusiv în companiile energetice convenționale, care pot avea unul dintre cele mai mari potențiale de decarbonizare”, a declarat un purtător de cuvânt al Carlyle într-un comunicat.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Captcha *