Comisia Europeană a selectat 17 proiecte inovatoare la scară mică în domeniul tehnologiilor curate care vor primi un sprijin de peste 65 de milioane de euro din Fondul european pentru inovare, arată un comunicat de presă al instituției.
Aceste fonduri vor ajuta companiile din Europa, inclusiv e cele mici, să introducă pe piață tehnologii revoluționare în industriile energointensive, în domeniul energiei regenerabile și al stocării energiei. Proiectele selectate acoperă o gamă largă de sectoare, cu un accent deosebit pe fabricarea de componente pentru energia regenerabilă și pe sticlă, ceramică și materiale de construcții. Există, de asemenea, proiecte în domeniul stocării energiei, al energiei solare, al energiilor regenerabile, al fierului și oțelului, al rafinăriilor, al produselor chimice, al cimentului și varului și al hidrogenului.
CE preconizează că proiectele selectate vor evita peste 1,8 milioane de tone de emisii echivalente de CO2 în primii zece ani de funcționare, contribuind astfel la decarbonizarea Europei și la tranziția către o energie curată. Cu aceste noi proiecte, Fondul de inovare își extinde aria de acoperire geografică pentru a acoperi proiecte din 24 de țări, iar proiectele din Letonia și Ungaria primesc sprijin pentru prima dată.
În total, au fost depuse 72 de propuneri în cadrul apeluluii de proiecte, dintre care 48 au fost considerate eligibile și admisibile. Proiectele eligibile au făcut obiectul unei evaluări suplimentare de către experți independenți în funcție de cele cinci criterii ale Fondului de inovare: gradul de inovare, potențialul de evitare a emisiilor de gaze cu efect de seră, maturitatea proiectului, scalabilitatea și eficiența costurilor.
Foto: 9014526 © Katrina Brown | Dreamstime.com