Uniunea Europeană va trebui să își revizuiască politicile pentru a elimina treptat combustibilii fosili dacă dorește să își atingă obiectivele ambițioase în materie de climă, au declarat joi consilierii oficiali, citați de Reuters.
În ciuda acestei poziții, politicile UE nu sunt aliniate la eliminarea treptată a combustibililor fosili în următoarele decenii și vor trebui revizuite pentru a obține emisii nete zero până în 2050, se arată într-un raport al Consiliului consultativ științific european pentru schimbările climatice.
Consilierii au afirmat că o mare parte din aceste lucrări vor începe după 2030, dar ar trebui să înceapă mai devreme pentru a facilita tranziția.
„UE trebuie să reducă drastic utilizarea combustibililor fosili și să elimine aproape complet utilizarea cărbunelui și a gazelor fosile în producția publică de energie electrică și termică până în 2040”, au spus aceștia.
Printre politicile care sprijină combustibilii fosili se numără normele UE privind ajutoarele de stat și taxonomia investițiilor verzi, care etichetează investițiile durabile și le include pe cele în infrastructura de gaze.
De asemenea, consilierii au cerut țărilor să înceteze subvenționarea combustibililor fosili și să redirecționeze aceste cheltuieli către acțiuni specifice care să ajute gospodăriile vulnerabile.
Subvențiile pentru combustibilii fosili la nivelul UE au urcat la 120 de miliarde de euro (130,57 miliarde de dolari) în 2022, deoarece guvernele au investit bani pentru a-i proteja pe cetățeni de prețurile ridicate la energie după ce Rusia a invadat Ucraina și a întrerupt livrările de gaze către Europa.
Foto: ID 63897139© Jzehnder1|Dreamstime.com