Comisia Europeană a adoptat noi standarde minime de igienă pentru materialele și produsele care intră în contact cu apa potabilă. Acestea se vor aplica de la 31 decembrie 2026 materialelor și produselor utilizate în instalațiile noi sau atunci când instalațiile mai vechi sunt renovate sau reparate, informează un comunicat de presă al Executivului comunitar.
Aceste standarde vor preveni creșterea microbiană și vor reduce riscul de percolare a substanțelor nocive în apa potabilă.
”Noile standarde se vor aplica materialelor și produselor destinate utilizării în instalații noi pentru captarea, tratarea, stocarea sau distribuția apei sau pentru lucrări de reparații, cum ar fi, de exemplu, conducte de alimentare, supape, pompe, contoare de apă, accesorii și robinete. Acest lucru va face apa mai sigură pentru băuturi și va reduce sarcina administrativă pentru întreprinderile care produc materialele și produsele relevante, precum și pentru autoritățile naționale”, arată sursa citată.
Până în prezent, armonizarea la nivelul UE a fost redusă, iar producătorii au fost obligați să solicite aprobări diferite în fiecare stat membru în care doreau să își vândă produsele. Noile norme vor simplifica, de asemenea, activitatea de aprobare desfășurată anterior de fiecare autoritate națională.
Materialele și produsele care respectă noile standarde ale UE vor primi o declarație de conformitate UE și un marcaj UE specific. Prin urmare, produsul poate fi vândut în întreaga UE fără nicio restricție legată de posibile preocupări legate de sănătatea publică sau de mediu.
În urma adoptării de către Comisie a celor trei acte delegate, Parlamentul European şi Consiliul au acum la dispoziţie două luni pentru a formula eventualele obiecţii. În caz contrar, actul delegat intră în vigoare. Se preconizează că toate cele şase acte vor fi publicate în Jurnalul Oficial după aceste două luni.
Foto: ID 29689217 © Juri Samsonov|Dreamstime.com