Trecerea la un sistem alimentar global mai durabil ar putea genera beneficii de până la 10.000 miliarde de dolari pe an, ar putea îmbunătăți sănătatea umană și ar putea atenua criza climatică, arată un studiu, citat de The Guardian.
Studiul a constatat că sistemele alimentare existente generează mai multe costuri ascunse, atât de mediu, cât și medicale, decât creează valoare. Practic, aceste sisteme împrumută resurse de la viitor pentru a obține profituri în prezent.
Sistemele alimentare generează o treime din emisiile globale de gaze cu efect de seră, ceea ce înseamnă că lumea se va încălzi cu 2,7 grade Celsius până la sfârșitul secolului. Acest lucru creează un cerc vicios, deoarece temperaturile mai ridicate aduc mai multe fenomene meteorologice extreme și daune mai mari recoltelor.
Insecuritatea alimentară reprezintă, de asemenea, o povară pentru sistemele medicale. Studiul a prezis că, dacă se menține situația actuală, 640 de milioane de oameni vor fi subponderali până în 2050, iar obezitatea va crește cu 70%.
Studiul propune o schimbare a subvențiilor și a stimulentelor fiscale acordate în favoarea monoculturilor distructive pe scară largă, care se bazează pe îngrășăminte, pesticide și defrișări de păduri. În schimb, stimulentele financiare ar trebui să fie direcționate către micii proprietari care ar putea transforma fermele în rezervoare de carbon cu mai mult spațiu pentru animalele sălbatice.
Un alt element-cheie este schimbarea dietei, alături de investițiile în tehnologii care să sporească eficiența și să reducă emisiile.