Broaștele țestoase uriașe din Galapagos, aflate pe cale de dispariție, continuă să înghită plastic și alte deșeuri umane, în ciuda interzicerii articolelor de plastic de unică folosință în arhipelagul ecuadorian, potrivit unui studiu desfășurat de Fundația Charles Darwin și preluat de AFP.
Broaștele țestoase din specia Chelonoidis porteri ingerează plastic în centrele urbane și în jurul acestora de pe insula Santa Cruz. Cercetătorii au analizat 5.500 de mostre de materii fecale în zonele în care țestoasele intră în contact cu activitatea umană și au găsit 597 de resturi de origine umană – majoritatea plastic, dar și sticlă, metal, hârtie, carton și țesături.
Prin comparație, din cele 1.000 de eșantioane colectate din zonele protejate din Parcul Național Galapagos, oamenii de știință au descoperit doar două bucăți de resturi de origine umană.
„Țestoaselor uriașe le poate lua până la 28 de zile pentru a digera ceea ce mănâncă”, a declarat Karina Ramon, autorul principal al studiului. „Prin urmare, suntem îngrijorați de impactul pe care îl poate avea ingerarea de deșeuri neorganice” asupra sănătății lor, a adăugat ea, citând riscuri de obstrucție intestinală, leziuni și modificări hormonale din cauza componentelor chimice.