Sursele regenerabile din Olanda au generat pentru prima dată mai multă electricitate decât capacitățile de producție pe bază de combustibili fosili în primele șase luni ale acestui an, conform datelor publicate vineri de agenția olandeză de statistică CBS.
Dezvoltarea capacităților de energie regenerabilă este esențială pentru ca guvernul olandez să își îndeplinească angajamentul de a reduce emisiile de gaze cu efect de seră ale țării cu 49% până în 2030 și pentru a contribui la obiectivul european de reducere a emisiilor cu 55% comparativ cu nivelurile din 1990, scrie Reuters.
„Producția de electricitate din cărbune a scăzut la 3,9 miliarde kWh. Deoarece a fost disponibilă mult mai multă electricitate ieftină din soare și vânt, centralele electrice pe cărbune au putut produce electricitate mai puțin competitiv”, a spus CBS într-un raport online.
Producția de electricitate din surse regenerabile în Olanda a crescut la 32,3 miliarde kilowați-oră în prima jumătate a anului 2024, ceea ce reprezintă 53% din producția totală. Creșterea a fost determinată în principal de dezvoltarea energiei eoliene, care a înregistrat o creștere a producției cu 4,4 miliarde kWh, ajungând la 17,4 miliarde kWh. Aceasta se datorează punerii în funcțiune a noilor ferme eoliene marine și modernizării centralelor existente pe uscat.
Photo 83314135 © Adrian825 | Dreamstime.com