Photo 62636898 © Sjors737 | Dreamstime.com

SUA refuză să plătească despăgubiri climatice pentru țările în curs de dezvoltare

SUA afirmă că nu vor plăti „sub nicio formă” despăgubiri țărilor în curs de dezvoltare afectate de dezastre cauzate de schimbările climatice. John Kerry, emisarul pentru climă, a făcut aceste remarci în cadrul unei audieri în Congres, înainte de a pleca în China pentru a discuta această problemă, scrie BBC.

Unele țări doresc ca marile economii – care produc cele mai multe gaze cu efect de seră – să plătească pentru emisiile din trecut.

A fost creat un fond pentru națiunile mai sărace, dar rămâne neclar cât de mult vor plăti țările mai bogate.

Kerry, fost secretar de stat, a fost întrebat în timpul unei audieri în fața unei comisii pentru afaceri externe din Camera Reprezentanților dacă SUA vor plăti țărilor care au fost afectate de inundații, furtuni și alte dezastre cauzate de schimbările climatice.

„Nu, în niciun caz”, a spus el ca răspuns la o întrebare din partea lui Brian Mast, președintele comisiei.

El a vorbit cu câteva zile înainte de a se deplasa la Beijing pentru a se întâlni cu oficiali pentru a discuta probleme legate de schimbările climatice, inclusiv planurile pentru conferința ONU privind clima din acest an, COP28, care va avea loc în Dubai, în Emiratele Arabe Unite, în noiembrie.

La conferința de anul trecut – COP27 din Egipt – peste 200 de țări au convenit să creeze un fond pentru pierderi și daune, care va fi finanțat în principal de țările dezvoltate înainte ca banii să fie distribuiți către țările „deosebit de vulnerabile”.

Deși acordul a fost prezentat ca fiind unul dintre succesele majore ale summitului, există încă multe detalii care trebuie să fie puse la punct, inclusiv cât vor plăti națiunile mai bogate și cum vor fi distribuiți banii. În acest an au avut loc o serie de reuniuni menite să abordeze aceste probleme.

Națiunile în curs de dezvoltare – care sunt afectate în mod disproporționat de efectele legate de schimbările climatice – au solicitat o compensație garantată din partea țărilor în curs de dezvoltare, despre care spun că sunt responsabile în mod istoric de schimbările climatice prin emisiile lor ridicate de gaze cu efect de seră.

Țările mai bogate recunosc necesitatea de a contribui cu fonduri mai mari la această problemă, însă formularea plăților ca reparații este controversată, unii susținând că este un termen care provoacă dezbinare.

De asemenea, țările în curs de dezvoltare susțin că obiectivele financiare pentru abordarea problemei schimbărilor climatice sunt prea mici.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Captcha *