Photo 95797365 © Palinchak | Dreamstime.com

Davos 2024. Secretarul General al ONU face apel la acțiuni urgente privind schimbările climatice și inteligența artificială

Într-un discurs susținut în cadrul reuniunii anuale a Forumului Economic Mondial, secretarul general al Organizației Națiunilor Unite, Antonio Guterres, a îndemnat liderii să abordeze amenințările actuale, respectiv schimbările climatice, evoluția necontrolată a inteligenței artificiale (AI) și reformele în materie de guvernanță internațională.

În ciuda faptului că schimbările climatice și inteligența artificială captează o atenție semnificativă, „nu avem o strategie globală eficientă pentru a face față nici uneia dintre ele”, a spus el. „Diviziunile geopolitice ne împiedică să ne unim în jurul unor soluții globale”.

Guterres a tras un semnal de alarmă, potrivit ESG News: 2023 a fost cel mai provocator an, din punct de vedere climatic, înregistrat vreodată – cu secete, furtuni, incendii și inundații care au făcut ravagii în țări și comunități. „Permiteți-mi să fiu foarte clar”, a adăugat oficialul, „eliminarea treptată a combustibililor fosili este esențială și inevitabilă. Trebuie să acționăm acum pentru a asigura o tranziție corectă și echitabilă către energia regenerabilă.”

Secretarul general a remarcat că, pe lângă faptul că schimbările climatice prezintă riscuri pentru oameni și pentru mediu, multe țări afectate de „haosul climatic” se confruntă și cu dificultăți financiare; mai mult de jumătate dintre cele mai sărace 75 de națiuni se confruntă cu datorii, iar după decenii de eforturi de reducere a sărăciei și a foametei, progresele au încetinit și, în unele țări, chiar s-au oprit.

De asemenea, reducerea decalajului privind conectivitatea digitală este esențială, deși cunoaștem riscurile pe care inteligența artificială le are privind drepturile omului și viața privată. Astfel, Guterres a făcut apel la sectorul privat să se alăture unui efort comun pentru a dezvolta un model de guvernanță „în rețea și adaptabil” în acest domneiu.

Pe lângă abordarea problemelor de climă și tehnologie, secretarul general a făcut apel la nevoia de a actualiza instituțiile de guvernare globală – de la Consiliul de Securitate al ONU la sistemul Bretton Woods – care au fost create în urmă cu 80 de ani. „Trăim într-un sistem economic care a fost conceput după cel de-al Doilea Război Mondial și, în principiu, de către țările dezvoltate. Remarcăm că puterile emergente au o pondere din ce în ce mai mare în economia globală, însă nu dispun de o pondere similară în instituțiile care conduc economia globală.”

Guterres a anunțat apoi că ONU va găzdui un Summit al Viitorului în septembrie 2024 pentru a analiza reformele esențiale ale arhitecturii financiare globale, asigurându-se că aceasta răspunde provocărilor actuale.

Photo 95797365 © Palinchak | Dreamstime.com

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Captcha *