Utilizarea suprafeței Pământului de către oameni pentru producția de alimente, s-a schimbat considerabil în ultimele secole. Populația globală este în creștere și este nevoie de mai multă hrană care poate fi transportată în jurul lumii în cele mai scurte perioade de timp. Cu toate acestea, sistemele de producție alimentară dezvoltate istoric nu reflectă potențialul biofizic al ecosistemelor noastre, arată un studiu al Karlsruhe Institute of Technology și de la Heidelberg Institute for Geoinformation Technology (HeiGIT) al Universității din Heidelberg. Concluziile lor sunt publicate în Proceedings of the National Academy of Sciences.
Dublarea producției de alimente, economisirea apei și creșterea capacității de stocare a carbonului ar necesita însă o reorganizare spațială radicală a utilizării terenurilor.
Studiul arată că alimentele nu sunt produse în locurile în care ar fi cel mai eficient din punct de vedere al utilizării suprafețelor, al consumului de apă și al emisiilor de CO2. În schimb, se continuă defrișările pentru a obține terenuri de cultură și pășuni, iar câmpurile aride sunt irigate. Aceste activități au un impact negativ masiv asupra disponibilității apei și a stocării carbonului.