Photo 267996519 © Rafael Henrique | Dreamstime.com

Rezumat din primele zile de COP28: Câteva acorduri, negaționism climatic din partea gazdei Emiratele Arabe Unite și multe întrebări

Summitul climatic COP28 a început joi, 30 noiembrie, în Emiratele Arabe Unite, acolo unde liderii lumii trebuie să dezbată și să ajungă la acorduri cu privire la unele dintre cele mai complicate subiecte ale crizei climatice, de la eliminarea combustibililor fosili și până la mecanismele de finanțare pentru țările sărace care resimt puternic efectele acestei crize.

Cei prezenți la fața locului scriu sau relatează în presa internațională că se simțea ceva în aer încă de la început, fie că era vorba despre ideea că statele petroliere au venit pentru a-și proteja puterea dată de această resursă, fie de modul în care a fost tratată ideea de proteste încă de la început ori chiar despre aerul poluat resimțit în Emiratele Arabe Unite.

Ziua de ieri a adus o premieră, în contextul în care duminică a fost prima zi dedicată sănătății în cadrul unui summit climatic COP. Mulți au folosit această ocazie pentru a sublinia legătura incontestabilă dintre sănătatea oamenilor și efectele schimbărilor climatice.

„Schimbările climatice nu trebuie neapărat să fie trecute pe un certificat de deces pentru ca noi să înțelegem că schimbările climatice ajung să cauzeze decese”, a declarat Diarmid Campbell-Lendrum, cel care reprezintă ONU pe subiectele climatice și cele de sănătate, citat de jurnaliștii Euronews prezenți la fața locului.

O altă tematică importantă a zilei de duminică a fost cea legată de pace și de finanțarea rezilienței climatice în zonele afectate de război și de efectele acestuia.

A existat și un apel pentru o încetare a războiului din Fâșia Gaza, precum și proteste – acestea din urmă reprezentând evenimente rare pentru Emiratele Arabe Unite.

Negaționism climatic la nivel înalt

Sultan al Jaber, președintele COP28 și șeful Adnoc, compania petrolieră de stat din Emiratele Arabe Unite, a declarat că eliminarea treptată a combustibililor fosili nu are în spate argumente științifice. Mai mult, a spus că nu există dezvoltare sustenabilă fără combustibili fosili și că o astfel de decizie „ar arunca omenirea înapoi în peșteri).

Aceste declarații nu au fost făcute în cadrul COP28, ci în cadrul unui eveniment online în luna noiembrie, însă întreaga lume a aflat abia ieri despre asta, după un articol scris de publicația The Guardian. Comentariile au atras rapid reacții din partea comunității științifice, precum și din partea activiștilor sau din partea ONU.

Antonio Guterres, secretarul general ONU, a spus că aceste comentarii sunt „incredibil de îngrijorătoare” și sunt „la granița cu negarea climatică”. Încă din 2012 au apărut rapoarte care arătau că două treimi din rezervele de combustibili fosili ale lumii nu ar trebui arse, iar până în 2015 oamenii de știință au confirmat acest fapt.

Ce s-a mai întâmplat ieri

  • Circa 70 de țări (o treime din cele prezente) și 39 de organizații au semnat o declarație legată de finanțarea rezilienței climatice în zonele afectate de conflicte. Aceasta se numește „Declaration on Climate, Relief, Recovery and Peace”.
  • Peste 100 de țări au implementat deja sisteme de alarmă timpurie pentru a avertiza populația în cazul fenomenelor meteorologice extreme, un număr dublu de țări față de 2015, însă drumul este încă unul lung.
  • Cei care protestează la COP28 ar putea primi interdicție pe viață în Emiratele Arabe Unite, deși țara gazdă a promis că va permite libertatea de exprimare. Cei care au participat la manifestații au fost obligați să ceară permisiune organizatorilor. În această țară partidele politice și sindicatele sunt interzise.
  • Bill Gates a ținut un discurs în cadrul zilei dedicate sănătății și a prezentat cifre cu un impact puternic: Organizația Mondială a Sănătății estimează că în următorii 20 de ani schimbările climatice vor fi responsabile de peste 5 milioane de decese. Discursul s-a concentrat și pe vaccinuri, dar și pe protejarea agriculturii.
  • Oamenii de știință pun la îndoială pariul Emiratelor Arabe Unite pe așa-numitul hidrogen „albastru”, produs din combustibili fosili cu tehnologii de captare a carbonului. Acest produs promovat de președintele COP28 drept unul „cu amprentă redusă de carbon”, ar putea fi de până la trei ori mai periculos pentru mediu decât combustibilii obișnuiți.

Rezumat din primele zile de COP28

  • 117 țări au aderat la angajamentul de a tripla capacitățile de energie regenerabilă la nivel mondial până în 2030.
  • 50 de companii din industria combustibililor fosili au semnat un angajament pentru net zero pe emisii de carbon și pentru reducerea emisiilor de metan. Totuși, acordul lor acoperă doar producția de petrol și gaze, nu și emisiile produse din utilizarea acestora.
  • Mai multe țări și-au luat angajamentul de a renunța la cărbune, inclusiv Republica Cehă, una dintre cele mai întârziate țări europene la capitolul cărbune.
  • Au continuat să apară angajamente pentru fondul de pierderi și daune, inclusiv 25 de milioane de dolari din partea Norvegiei.
  • SUA a promis că va contribui cu 3 miliarde de dolari la Green Climate Fund.
  • O serie de instituții private au făcut angajamente de 1 miliard de dolari pentru necesități climatice și de sănătate, însă experții avertizează că astfel de angajamente trebuie să fie recurente, nu doar evenimente unice.
  • Premierul britanic Rishi Sunak s-a prezentat la COP28 cu un discurs pro-decarbonizare și prin care are că susține eliminarea treptată a combustibililor fosili. El a fost acuzat de ipocrizie de comunitatea internațională, pentru că aceste declarații nu sunt aliniate cu acțiunile pro-combusibili fosili pe care le-a făcut guvernul său în ultimele luni.
  • SUA vrea să reducă emisiile de metan cu 80% în următorii 15 ani
  • Marile bănci de dezvoltare ale lumii, printre care și Banca Mondială, se pregătesc să anunțe la COP28 că vor să finanțeze mai mult tranziția climatică, însă angajamentul lor ocolește discuția despre finanțarea combustibililor fosili, potrivit Reuters.

Photo 267996519 © Rafael Henrique | Dreamstime.com

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Captcha *