Un studiu realizat de Expert Grup, sprijinit de Ambasada Olandei, arată că Republica Moldova înregistrează progrese în tranziția către energia regenerabilă, capacitatea instalată crescând de 8 ori în ultimii patru ani. Ponderea consumului de energie electrică din surse regenerabile a ajuns la 16% în 2024, de 6 ori mai mult decât în 2020.
Producția de energie verde în țara vecină a crescut de opt ori în ultimii patru ani și se anticipează, în acest an, o creștere și mai mare a consumului de energie regenerabilă.
„Am crescut de 8 ori capacitatea instalată a regenerabilelor din 2020 până în 2024. A crescut ponderea consumului de energie regenerabilă în sectorul de energie electrică de 6 ori. în 2024 ponderea acestui consum în sectorul de energie electrică a ajuns la 16%. Anticipăm că acest consum să crească și mai mult în 2025.Autoritățile lucrează la finalizarea primei licitații de capacități mari, de 165 MW, cu termen până la 31 martie 2025. Atunci când s-a anunțat sprijinul de 250 de milioane de euro, în contextul crizei energetice, este, iată, lansarea celei de-a doua licitații, și anume, această licitație va fi una hibrid și pregătesc deja o a doua licitație, de tip hibrid, care va include și baterii de stocare”, a declarat Secretarul de Stat în cadrul Ministerului Energiei, Carolina Novac.
Planul Național Integrat de Energie și Climă prevede ca, până în 2030, Republica Moldova să ajungă la 390 MW capacitate instalată pentru parcurile eoliene și 560 MW pentru cele solare, astfel că unele zone ale țării ar atinge un factor de capacitate de 45%, potrivit G4Media.
Studiul recomandă mai multe acțiuni imediate, inclusiv simplificarea procedurilor pentru investițiile în energie regenerabilă, menținerea stabilității cadrului normativ, accelerarea liberalizării complete a pieței energetice și creșterea stimulentelor financiare prin credite fiscale și reducerea TVA-ului pentru echipamentele de tehnologie verde importate.