Omenirea mai are la dispoziție un așa-numit buget de carbon care ne va mai ține doar șapte ani, înainte ca încălzirea globală să ajung în punctul critic în care depășește pragul de 1,5 grade Celsius peste nivelurile preindustriale, conform unui nou raport de referință Global Carbon Budget, citat de Euronews.
Rolul Acordului de la Paris, bazat pe consensul oamenilor de știință, era de a evita ca omenirea să ajungă în acest punct, întrucât dincolo de 1,5-2 grade Celsius impactul crizei climatice este greu de estimat și devine de facto imposibil de controlat.
Raportul anual Global Carbon Budget vine de fiecare dată ca o trezire la realitate, dincolo de declarațiile și de intrigile summitului climatic COP, arătând cu adevărat dacă și cât loc mai este pentru a arde combustibili fosili.
Emisiile globale de carbon generate din petrol, gaz și cărbune au continuat să crească în acest an, cu 1,1% peste nivelul de anul trecut, estimându-se că va atinge un nivel de 36,8 miliarde de tone.
Dacă poluarea va continua să fie menținută în acest ritm, oamenii de știință din cadrul Global Carbon Project estimează o șansă de 50% ca încălzirea globală să depășească semnificativ pragul de 1,5 grade Celsius în aproximativ șapte ani.
„Impactul schimbărilor climatice este evident peste tot în jurul nostru, dar acțiunile necesare pentru a reduce emisiile de carbon provenite din arderea combustibililor fosili sunt realizate într-un ritm extrem de lent. La acest moment pare inevitabil să depășim ținta de 1,5 grade Celsius din Acordul de la Paris, iar liderii lumii prezenți la COP28 trebuie să ajungă rapid la un acord pentru eliminarea combustibililor fosili pentru ca ținta de maximum 2 grade Celsius să rămână încă o realitate posibilă”, a declarat Pierre Friedlingstein, un profesor și cercetător care s-a remarcat și la nivelul IPCC și care a condus studiul pentru acest raport.
Raportul din acest an a fost realizat de o echipă internațională de cercetători formată din mai mult de 120 de oameni de știință. Aceștia au arătat că emisiile de carbon scad în anumite zone, cum ar fi Europa, dar continuă să crească la nivel global.
Emisiile au crescut în acest an în India cu aproximativ 8,2%, în China cu circa 4%, în timp ce în UE au scăzut cu circa 7,4%, iar în SUA au scăzut cu circa 3%. Progresul din Europa se datorează în principal înlocuirii parțiale a consumului de cărbune și gaz cu energie din surse regenerabile.
În același timp, emisiile fosile din India sunt acum mai mari decât cele ale UE, în contextul în care emisiile provenite din cărbune, petrol, gaz și ciment au crescut în această țară pe tot parcursul anului. India este într-un moment în care își pornește motoarele din punct de vedere economic.
Photo 77062221 © Robert Philip | Dreamstime.com