Dispozitivele care pretind că purifică aerul din interior nu vă vor împiedica să vă îmbolnăviți, arată datele unui nou studiu, condus de University of East Anglia (UEA). Acesta constatat că tehnologii precum sistemele de filtrare a aerului, luminile germicide și ionizatoarele nu sunt eficiente în condiții reale, scrie The Independent.
Dispozitivele pretind că funcționează prin eliminarea particulelor nedorite pentru a îmbunătăți calitatea aerului din interior.
Cercetătorii au analizat studii observaționale și experimentale publicate în întreaga lume în perioada 1970-2022, căutând date privind rezultatele infecțiilor și ale simptomelor pentru persoanele care au petrecut cel puțin 20 de ore pe săptămână în spații închise comune folosind aceste tehnologii.
Ei au declarat că statisticile reunite din 32 de studii „nu au sugerat niciun beneficiu net al tehnologiilor de tratare a aerului pentru severitatea simptomelor sau prezența simptomelor, în absența unei infecții confirmate”.
Studiul a fost finanțat de National Institute for Health Research Health Protection Unit in Emergency Preparedness and Response, condus de Kings College London și UEA în colaborare cu Agenția de Securitate Sanitară din Marea Britanie.