Cea mai mare mișcare de activism în domeniul modei din lume a clasificat 250 de branduri diferite în funcție de cantitatea de informații pe care le împărtășesc despre lanțul lor de aprovizionare și despre politicile, practicile și impactul asupra mediului, scrie Euronews Green.
Fashion Revolution face presiuni pentru o transparență publică de 100% din partea brandurilor, pentru a reduce probabilitatea exploatării, a condițiilor de muncă nesigure și a daunelor aduse mediului.
Însă rezultatele publicate în Indexul de transparență arată că doar două mari branduri de modă au obținut un scor de peste 80%, iar 70 au obținut un scor cuprins între 0 și 10%.
„Timpul se scurge și, cu toate acestea, majoritatea industriei modei continuă să se împotmolească și refuză să se schimbe”, a declarat Liv Simpliciano, director de politici și cercetare al Fashion Revolution.
„Nu putem ieși din criza climatică prin cumpărături, nu putem ieși din supraproducție prin reciclare și, sincer, nu există modă pe o planetă moartă.”
Un procent impresionant de 94% dintre branduri nu dezvăluie ce combustibil este folosit pentru fabricarea articolelor de îmbrăcăminte, iar 99% nu dezvăluie numărul de lucrători din lanțurile lor de aprovizionare care sunt plătiți cu un salariu de subzistență.
Testarea apelor reziduale și efectuarea de modificări pe baza celor constatate ar putea reduce impactul poluării asupra mediului – doar 7 % dintre mărci sunt dispuse să împărtășească aceste rezultate.
Particulele de microplastic distrug viața marină și au fost găsite în Groapa Marianelor, dar 85 % dintre mărci nu vor să dezvăluie volumul anual al producției de îmbrăcăminte.
Ce este indicele de transparență în modă?
Indicele de transparență al Fashion Revolution analizează și clasifică 250 dintre cele mai mari și mai influente mărci și retaileri de îmbrăcăminte din lume. Acesta oferă un scor al indicelui bazat pe procentul de ceea ce dezvăluie.
Un scor de 100 % înseamnă că toate detaliile despre fiecare furnizor din lanțul lor, politica, procedura și performanța sunt dezvăluite.
Cu cât scorul este mai mare, cu atât este mai mare probabilitatea de a produce schimbări pozitive pentru mediu și drepturile omului prin responsabilizarea mărcilor.
Un scor procentual scăzut înseamnă că se ascund mai multe informații și că există o probabilitate mai mare ca practicile necorespunzătoare să rămână în spatele ușilor închise.
Care sunt rezultatele Indexului de transparență în modă?
Anul trecut, doar 15 mărci au obținut un scor de 0 la sută, dar anul acesta sunt 18.
Printre acestea se numără ANTA, Belle, Big Bazaar, Bosideng, Fashion Nova, K-Way, KOOVs, Max Mara, Metersbonwe, Mexx, New Yorker, Heilan Home, Savage x Fenty, Semir, Splash, Tom Ford, Van Heusen și Youngor.
La celălalt capăt al scalei, doar două mărci au obținut un scor de 80% sau mai mare în acest an. Acestea sunt Gucci, cu 80 de procente, și OVS, cu 83 de procente. Urmate îndeaproape de Kmart Australia și Target Australia, cu 76%.
Cinci dintre cele mai mari evoluții în clasamentul din acest an au fost mărci de lux, Gucci înregistrând cea mai semnificativă creștere de 21%.
Fashion Revolution spune că acest lucru arată că se pot face pași mari în domeniul transparenței dacă există voință de schimbare.
„În calitate de activiști, este exasperant să trebuiască să facem presiuni continue pentru ceea ce, în cele din urmă, este minimul la care ar trebui să ne așteptăm de la marile branduri de modă”, spune Simpliciano.
„Progresul neimpresionant în acest caz este îngrijorător în fața adâncirii inegalității sociale, a distrugerii mediului și a diferitelor legislații care urmează să apară.”