Foto: Arctic Circle/Flickr

Președintele COP28 dezvăluie planul pentru un summit ONU privind clima „brutal de onest”. Președintele sirian Assad, invitat la eveniment

COP28 va avea loc în noiembrie la Dubai, iar unele decizii legate de conferința privind clima au stârnit deja controverse.

Mai sunt doar câteva luni până în noiembrie, când summit-ul anual al ONU privind clima va avea loc în Emiratele Arabe Unite (EAU). Președintele COP28, Sultan Al Jaber, tocmai a prezentat planul său de acțiune mult așteptat în cadrul unei reuniuni la Bruxelles, scrie Euronews Green. Dar conducerea sa la conducerea evenimentului nu a fost lipsită de controverse.

În timp ce șeful ONU, Antonio Guterres, avertizează că schimbările climatice sunt acum „scăpate de sub control”, mulți speră la o schimbare de paradigmă în cadrul summitului. Experții spun că măsurile de atenuare și de adaptare la încălzirea lumii noastre nu mai pot fi amânate.

Deci, ce știm până acum despre COP28? Iată o trecere în revistă a celor mai importante știri.

Președintele COP28 prezintă planul de acțiune pentru un summit „brutal de onest
În cadrul unei reuniuni a miniștrilor și oficialilor din domeniul climei, care a avut loc săptămâna aceasta la Bruxelles, Sultan Al Jaber a împărtășit, în sfârșit, planul său de acțiune pentru summitul ONU privind clima.

Ghidat de „steaua nordică unică” de a menține la îndemână obiectivele stricte ale Acordului de la Paris de 1,5 grade C de încălzire, acesta acoperă toate domeniile principale ale schimbărilor climatice.

Al Jaber a împărțit aceste domenii în patru piloni: accelerarea tranziției energetice, asigurarea finanțării combaterii schimbărilor climatice, concentrarea asupra vieții și mijloacelor de trai ale oamenilor și incluziunea deplină.

El a făcut apel la țări să se angajeze în negocieri „brutal de oneste” la COP28 din noiembrie.

Al Jaber a subliniat, de asemenea, că planul va include „reducerea treptată a combustibililor fosili”, despre care a spus că este „inevitabilă și esențială”.

Acest lucru este semnificativ, deoarece președintele COP28 a fost criticat pentru că a vorbit în schimb de „eliminarea treptată a emisiilor de combustibili fosili”. Unii au interpretat acest lucru ca însemnând că societățile ar putea continua să extragă combustibili fosili atât timp cât emisiile de carbon sunt cumva captate.

Formularea „reducerea treptată” va dezamăgi probabil pe mulți, inclusiv peste 80 de țări care speră să obțină un angajament de eliminare completă a combustibililor fosili la COP28.

De asemenea, Al Jaber a declarat că dorește să se asigure că cele 100 de miliarde de dolari (89 de miliarde de euro) pe an pentru finanțarea combaterii schimbărilor climatice, promise de țările bogate pentru țările sărace, vor fi efectiv acordate. Această sumă ar fi trebuit să fie livrată în 2020, dar încă nu s-a materializat.

De asemenea, el a declarat că este „absolut imperativ” să se respecte acordul de înființare a unui fond pentru pierderi și daune, încheiat anul trecut la COP27.

Patronul combustibililor fosili a fost ales ca președinte al conferinței privind clima
În ianuarie, Emiratele Arabe Unite au confirmat că Sultan Al Jaber a fost numit președinte al COP28. Jaber este directorul general al Abu Dhabi National Oil Company (ADNOC), cel mai mare producător de petrol din țară și al 12-lea din lume.

Numirea sa nu a venit fără controverse. Liderii și militanții pentru climă au exprimat o serie de îngrijorări, calificând-o drept un „conflict de interese flagrant”.

„Nu ai invita traficanți de arme să conducă negocierile de pace. Atunci de ce să-i lăsăm pe directorii de companii petroliere să conducă discuțiile despre climă?” Alice Harrison, liderul campaniei privind combustibilii fosili de la Global Witness, a declarat la vremea respectivă.

Al Jaber spune că abordează COP28 cu un „puternic simț al responsabilității și cu cel mai înalt nivel de ambiție posibil”.

Președintele sirian Assad, invitat la COP28
Emiratele Arabe Unite l-au invitat pe președintele sirian Bashar al-Assad la summitul ONU privind clima.

Într-o postare a ambasadei din Damasc se precizează că președintele a primit o invitație de participare din partea șeicului Mohamed bin Zayed Al Nahyan, președintele EAU și conducătorul Abu Dhabi.

Dacă va merge, acesta va fi primul summit global la care va participa de la începutul războiului civil din Siria, în 2011, care a ucis peste 300.000 de persoane și a strămutat jumătate din populație din casele lor.

Prezența lui Assad ar putea provoca, de asemenea, tensiuni cu țările care au impus sancțiuni împotriva Siriei. Invitația a fost catalogată drept o „glumă proastă” de către organizația de apărare a drepturilor omului Amnesty International.

Reprezentanții COP28 au declarat presei că sunt „angajați într-un proces incluziv al COP care să producă soluții transformaționale”.

Adăugând că „acest lucru se poate întâmpla doar dacă avem pe toată lumea în sală”.

Care sunt cele mai importante priorități ale UE la COP28?
În martie, națiunile UE au convenit să facă presiuni pentru eliminarea treptată a combustibililor fosili în cadrul conferinței privind clima. Frans Timmermans, responsabilul pentru climă al UE, a reiterat acest angajament în iulie, afirmând că speră să facă presiuni pentru eliminarea treptată a combustibililor fosili „cu mult înainte de 2050”.

Dar, așteptându-se la o reacție negativă față de angajamentele privind combustibilii fosili, UE are în vedere și angajamentele privind energia regenerabilă. Cea de-a doua parte a promisiunii propuse de Timmermans include triplarea dezvoltării anuale de noi surse de energie regenerabilă până în 2030.

Președintele Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, s-a alăturat, de asemenea, apelului adresat țărilor de a stabili obiective mondiale în materie de energie regenerabilă, iar Agenția Internațională pentru Energii Regenerabile a sprijinit acest demers.

Von der Leyen a declarat că aceste obiective ar putea fi elaborate la timp pentru COP28 din noiembrie.

Timmermans a prezentat, de asemenea, cel de-al treilea aspect al angajamentului, care presupune dublarea ratei de îmbunătățire a eficienței energetice față de ultimul deceniu.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Captcha *