Photo 84619581 © Leeta13 | Dreamstime.com

Piscinele artificiale din sudul Angliei atrag cu succes creaturi marine

Cercetătorii de la Universitatea Bournemouth au instalat 114 de piscine artificiale de piatră – în forma unei chiuvete de baie obișnuite – în trei situri din Bournemouth și din Insula Wight, în 2020. Acum, au decoperit că au reușit să atragă creaturi marine, care și-au făcut un cămin, scrie The Guardian.

Oamenii de știință au salutat această descoperire, afirmând că aceste crevase false pot fi adăugate la apărările marine și la alte amenajări de coastă realizate de om pentru a crea habitate pentru viețuitoarele marine, cum ar fi crabii, racii de mare, moluștele, peștii mici, veverițele de mare și algele marine.

Ei au monitorizat speciile care folosesc bazinele, comparându-le cu cele care folosesc un dig de mare. Oamenii de știință au numărat 65 de specii diferite care folosesc cele 45 de bazine artificiale de rocă instalate pe un dig de mare la Sandbanks, inclusiv stridia nativă protejată Ostrea edulis. În comparație cu 40 de specii găsite în fisurile și crăpăturile zidului portului.

„Pe măsură ce coastele noastre devin tot mai dezvoltate, speciile marine își văd habitatele naturale înlocuite de diguri de protecție care sunt mai greu de colonizat”, a declarat Jess Bone, cercetător doctorand la Universitatea Bournemouth. „Creșterea nivelului mării agravează, de asemenea, problema și le comprimă habitatele în spații din ce în ce mai mici. Am vrut să vedem dacă oferindu-le mai multe bazine de rocă le-ar putea oferi un colac de salvare în fața acestor provocări.”

Piscinele de stâncă sunt habitate importante pentru micile creaturi marine, deoarece rețin apa la mareea joasă, iar peștii le folosesc ca pepiniere datorită adăpostului și hranei pe care le oferă. Speciile mobile, cum ar fi peștii și creveții, pot rămâne scufundate în siguranță atunci când fluxul se retrage.

Bibanul – o specie importantă pentru industria locală de pescuit – a fost, de asemenea, văzut cercetând bălțile în timpul mareei înalte.

„La mareea joasă, am constatat că bălțile din rocă au oferit un refugiu pentru speciile ghemuite, cum ar fi veverițele de mare și bureții de mare, care s-ar fi uscat pe dig și nu ar fi supraviețuit”, a explicat Bone. „În mod similar, au ajutat speciile delicate, precum briozoarele și unele alge marine mai fine, care ar fi fost lovite de valuri pe dig și nu ar fi supraviețuit nici ele”.

Oamenii de știință au declarat că speră ca în viitor să fie realizate mai multe bazine artificiale pentru a ajuta natura să supraviețuiască în medii dezvoltate.

„Acest proiect a arătat cum ne pot ajuta bazinele de rocă să ne asigurăm că natura poate continua să supraviețuiască în spațiile de coastă urbane. De asemenea, ele le oferă locuitorilor șansa de a se conecta cu natura, învățând mai multe despre bogăția de viață sălbatică de la marginea portului și despre rolul pe care aceasta îl joacă în conservarea mediului nostru natural”, a spus Bone.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Captcha *