Peste 2.000 de femei, cu vârsta medie de 73 de ani, dau în judecată guvernul elvețian, susținând că politica sa privind schimbările climatice le încalcă dreptul la viață și la sănătate, scrie BBC.
Este pentru prima dată când Curtea Europeană a Drepturilor Omului (CEDO) va judeca un caz privind impactul schimbărilor climatice asupra drepturilor omului. Acesta urmează șase ani de lupte fără succes în instanțele elvețiene.
În Elveția, temperaturile cresc mai repede decât media globală și se înregistrează valuri de căldură tot mai frecvente.
Femeile elvețiene – care se autointitulează Clubul seniorilor climatici și au o vârstă medie de 73 de ani – spun că schimbările climatice le pun în pericol drepturile omului, sănătatea și chiar viața. Printre dovezile pe care le prezintă instanței se numără și fișele lor medicale.
Ele doresc ca CEDO să ordone Elveției să depună mai multe eforturi pentru a reduce emisiile de gaze cu efect de seră.
Una dintre militante, Elisabeth Stern, a declarat pentru BBC: „Din cauza schimbărilor climatice, avem mai multe valuri de căldură, iar femeile în vârstă suferă mai mult. Acestea mor mai des în timpul acestor valuri de căldură decât ar fi murit altfel.
„Unii oameni spun, de ce te plângi, oricum vei muri. Dar noi nu vrem să murim doar pentru că guvernul nostru elvețian nu a reușit să elaboreze o politică decentă în domeniul climei.”
Observatorul european pentru climă și sănătate afirmă că creșterile preconizate ale temperaturii medii vor avea probabil „efecte grave asupra sănătății publice” în întreaga Europă, în special în rândul persoanelor în vârstă.
În ultimii 20 de ani, mortalitatea cauzată de căldură la persoanele cu vârsta peste 65 de ani din Europa a crescut cu peste 30%, spune acesta.
Guvernul elvețian nu neagă faptul că schimbările climatice pot afecta sănătatea, dar spune că acestea nu pot fi legate în mod specific de sănătatea femeilor în vârstă.
Dacă femeile vor avea câștig de cauză, cazul ar putea crea un precedent pentru fiecare dintre cele 46 de state membre ale Curții Europene.
Temperaturile la nivel mondial cresc din cauza activității umane, iar schimbările climatice amenință în prezent fiecare aspect al vieții umane.
Potrivit oamenilor de știință din domeniul climei, creșterea temperaturilor trebuie să încetinească dacă dorim să evităm cele mai grave consecințe ale schimbărilor climatice. Aceștia spun că încălzirea globală trebuie să fie menținută la 1,5 grade C până în 2100.
Potrivit IPCC, organismul ONU pentru climă, dacă creșterea globală a temperaturii nu poate fi menținută la 1,5C, Europa va fi vulnerabilă la inundații cauzate de precipitații extreme.
Temperaturile extreme pot crește, de asemenea, riscul de incendii de vegetație – așa cum s-a întâmplat în Europa vara trecută. Franța și Germania au înregistrat de aproximativ șapte ori mai multe terenuri arse între ianuarie și jumătatea lunii iulie 2022, comparativ cu media.