Photo 159073834 © Monikabaumbach | Dreamstime.com

ONU încearcă să ajute copiii care se luptă cu schimbările climatice în instanță

Luni, un organism al Națiunilor Unite a actualizat un tratat-cheie menit să protejeze drepturile copiilor, pentru a le consolida poziția în lupta împotriva schimbărilor climatice, în contextul în care aceștia se află în prima linie a luptei pentru protejarea planetei, scrie Reuters.

De la incendiile de vegetație din Portugalia până la proiectele de exploatare a combustibililor fosili din statul american Montana, tinerii reclamanți au preluat conducerea unui număr tot mai mare de procese prin care se solicită mai multe acțiuni guvernamentale în ceea ce privește schimbările climatice.

În document, Comitetul ONU pentru drepturile copilului numește degradarea mediului, inclusiv criza climatică, „o formă de violență structurală împotriva copiilor”.

Acesta afirmă că statele ar trebui să asigure accesul la justiție pentru copii, inclusiv prin „eliminarea barierelor care le permit copiilor să inițieze ei înșiși procedurile”.

„Acest lucru le-ar putea întări cu siguranță poziția, deoarece acum există un set de orientări complet articulate care reunește totul într-un singur loc”, a declarat Ann Skelton, președinta comisiei și avocat sud-african, adăugând că speră, de asemenea, că întreprinderile și factorii de decizie politică se vor baza pe acest document.

Aproximativ 16.000 de copii din peste 100 de țări au fost consultați în cadrul unui dialog mai larg pe parcursul perioadei de doi ani de elaborare a orientărilor. Tânia dos Santos Maia, o tânără de 14 ani din Brazilia, a declarat că se așteaptă ca documentul ONU să îi facă pe copii și adolescenți mai conștienți de drepturile lor.

Orientările au fost în general bine primite, însă unii spun că nu merg suficient de departe. Activista suedeză pentru climă Greta Thunberg a cerut comitetului „să fie mai viguros și ceva mai îndrăzneț” în timpul consultărilor, a declarat pentru Reuters Philip Jaffé, membru al comitetului ONU. Thunberg nu a fost disponibilă imediat pentru comentarii prin intermediul unui purtător de cuvânt.

Avocații care reprezintă șase tineri din Portugalia, care au acționat 32 de țări în fața Curții Europene a Drepturilor Omului pentru ceea ce ei consideră a fi inacțiunea guvernamentală în ceea ce privește schimbările climatice, au declarat că ei cred că acest lucru le va consolida cazul.

Toate țările ONU, cu excepția Statelor Unite, au ratificat Convenția privind drepturile copilului din 1989, care abordează probleme de mediu, dar care trebuia actualizată, având în vedere ritmul schimbărilor climatice. Orientările comitetului privind convenția sunt adesea citate de avocați și, uneori, de instanțe în hotărâri judecătorești.

Delegația lui Thunberg nu a fost singura care a cerut mai multă ambiție.

„Cred că aceasta a fost o astfel de oportunitate ratată – este un exercițiu de incrementalitate în loc de a face un salt calitativ înainte”, a declarat Kelly Matheson, director adjunct al Global Climate Litigation la Our Children’s Trust, care a reprezentat tinerii într-un caz în care un judecător de stat a condamnat luna aceasta statul american Montana.

Ea a spus că îndrumările organismului ONU se limitează la obiectivul de încălzire de la Paris din 2015, de 1,5 grade Celsius – o creștere despre care ea spune că este deja periculoasă pentru copii.

Skelton a spus că ONU a trebuit să își echilibreze acțiunile, deoarece unele state spun deja că a mers prea departe.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Captcha *