Oamenii de știință americani au obținut un câștig net de energie într-o reacție de fuziune nucleară pentru a doua oară de la o descoperire istorică din decembrie anul trecut, în încercarea de a găsi o sursă de energie aproape nelimitată, sigură și curată, scrie The Guardian.
Oamenii de știință de la Laboratorul Național Lawrence Livermore, cu sediul în California, au repetat această descoperire în cadrul unui experiment desfășurat la 30 iulie în National Ignition Facility (NIF), care a produs un randament energetic mai mare decât în decembrie, a declarat un purtător de cuvânt al Lawrence Livermore.
Rezultatele finale sunt încă în curs de analiză, a adăugat purtătorul de cuvânt.
Fuziunea nucleară presupune spargerea unor elemente ușoare, precum hidrogenul, pentru a forma elemente mai grele, eliberând o explozie uriașă de energie în acest proces. Această abordare, care dă naștere la căldura și lumina soarelui și a altor stele, a fost salutată ca având un potențial uriaș ca sursă de energie durabilă și cu emisii reduse de carbon.
În decembrie, Lawrence Livermore a obținut pentru prima dată un câștig net de energie în cadrul unui experiment de fuziune cu ajutorul laserelor. Acest experiment a obținut pentru scurt timp ceea ce se numește aprindere prin fuziune, generând 3,15 megajouli de energie după ce laserul a livrat 2,05 megajouli țintei, a declarat Departamentul pentru Energie.
Cu alte cuvinte, a produs mai multă energie din fuziune decât energia laserului folosită pentru a o porni, a precizat departamentul.
Departamentul de Energie al SUA a numit acest lucru „o descoperire științifică majoră care a durat zeci de ani și care va deschide calea pentru progrese în domeniul apărării naționale și pentru viitorul energiei curate”.
Energia din fuziune oferă perspectiva unei energii curate și abundente: reacțiile nu eliberează gaze cu efect de seră sau deșeuri radioactive. Un singur kilogram de combustibil de fuziune, care este alcătuit din forme grele de hidrogen numite deuteriu și tritiu, furnizează la fel de multă energie ca 10 milioane de kilograme de combustibil fosil. Dar a fost nevoie de 70 de ani pentru a ajunge la acest punct.
Oamenii de știință au avertizat că tehnologia este departe de a fi pregătită pentru a se transforma în centrale electrice viabile – și nu este pe cale să rezolve criza climatică – dar au salutat ultimele descoperiri ca dovadă că puterea stelelor poate fi exploatată pe Pământ.