Photo 130690505 © Tanja Voigt | Dreamstime.com

Noul Cod Silvic al României ar trebui elaborat până la finele lunii mai – ASFOR

Procesul de elaborare a Noului Cod Silvic a început, documentul având ca termen de finalizare sfârşitul lunii mai 2023, se arată într-un comunicat de presă al Asociaţiei Forestierilor din România (ASFOR).

„Procesul de elaborare a Noului Cod Silvic a început. Noul Cod Silvic va fi realizat în cadrul proiectului ‘Reforma sistemului de management şi a celui de guvernanţă în domeniul forestier prin dezvoltarea unei Strategii forestiere naţionale şi a legislaţiei subsecvente’, prin Planul Naţional de Redresare şi Rezilienţă (PNRR), Componenta C2 – Păduri şi protecţia biodiversităţii. Proiectul Noului Cod Silvic va trebui elaborat până la finalul lunii mai 2023 (…) Noi, cei din ASFOR, suntem deschişi, implicaţi şi constructivi! Vom pune la dispoziţie toată expertiza necesară pentru a acoperi segmentul de exploatare a pădurilor. Noul Codul Silvic trebuie să ducă la o armonie perfectă între buna îngrijire a pădurii şi nevoile comunităţilor locale şi ale populaţiei”, arată sursa citată.

Potrivit sursei citate, domeniul de reglementare este unul extrem de complex, iar un asemenea proiect necesită multă atenţie şi multă muncă.

„Avem în faţă o provocare pe termen scurt care impune deschidere şi colaborare din partea tuturor celor care au experienţa şi expertiza necesare pentru a produce un proiect de Cod Silvic valid şi perfect ancorat în realităţile zilelor noastre. Nu trebuie să uităm că lemnul este o resursă regenerabilă care stă la baza dezvoltării civilizaţiei umane şi o resursă care astăzi participă activ la angajamentele de luptă cu schimbările climatice. Aşa cum spus în repetate rânduri, non-intervenţia nu este o soluţie! Am văzut cu toţii că protejarea strictă a unor zone forestiere a dus la dispariţia comunităţilor locale. Mecanismul de administrare a pădurilor trebuie să asigure un echilibru just între om şi pădure. Nu excluderea omului, ci accentul pe om, care trăieşte de mii de ani în comunităţile locale din proximitatea pădurilor, este calea spre echilibru”, susţin reprezentanţii ASFOR.

Ultima modificare de anvergură a Codului Silvic a avut nevoie de aproape doi ani de discuţii în grupurile de experţi.

ASFOR precizează că va transmite în termenele stabilite de către coordonatorii proiectului documente bine argumentate cu privire la proiectul de Cod Silvic. 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Captcha *