Illustration 155107371 © Microvone | Dreamstime.com

Mierea, sucurile de fructe, gemurile și laptele vândute în UE vor fi etichetate standardizat

Negociatorii din statele membre UE şi de la Parlamentul European au convenit ca în viitor borcanele de miere, dar și sucurile de fructe, gemurile și laptele să fie etichetate clar cu ţara de origine, conținutul de zahăr și de fructe, potrivit unui comunicat de presă al Executivului European.

Așa-numitele directive privind micul dejun stabilesc norme comune privind compoziția, denumirile de vânzare, etichetarea și prezentarea acestor produse pentru a asigura libera lor circulație în cadrul pieței interne și pentru a-i ajuta pe consumatori să facă alegeri în cunoștință de cauză.

Directivele revizuite convenite de colegiuitori vor introduce următoarele modificări:

  • Indicarea obligatorie a originii pe etichetă pentru miere: țările de origine din amestecurile de miere vor trebui să figureze pe etichetă în ordine descrescătoare, cu ponderea procentuală a fiecărei origini. Statele membre vor avea flexibilitatea de a solicita procente pentru cele mai mari patru cote numai atunci când acestea reprezintă peste 50% din amestec. Comisia este împuternicită de colegiuitori să introducă metode armonizate de analiză pentru a detecta falsificarea mierii cu zahăr, o metodologie uniformă de urmărire a originii mierii și criterii pentru a se asigura că mierea nu este supraîncălzită atunci când este vândută consumatorului final. Se va înființa o platformă pentru a consilia Comisia cu privire la aceste aspecte. Acest lucru va limita practicile frauduloase și va spori transparența lanțului alimentar.
  • Inovarea și oportunitățile de piață pentru sucurile de fructe în conformitate cu noile cerințe ale consumatorilor: Vor deveni disponibile trei noi categorii: „suc de fructe cu zahăr redus”, „suc de fructe cu zahăr redus obținut din concentrat” și „suc concentrat de fructe cu zahăr redus”. Astfel, consumatorii pot alege un suc cu cel puțin 30% mai puține zaharuri. Va fi posibil ca sucurile de fructe să indice pe etichete că „sucurile de fructe conțin numai zaharuri prezente în mod natural” pentru a clarifica faptul că, spre deosebire de nectarurile de fructe, sucurile de fructe nu pot conține, prin definiție, adaos de zaharuri – o caracteristică de care majoritatea consumatorilor nu sunt conștienți.
  • Conținut obligatoriu mai mare de fructe în gemuri: o creștere a conținutului minim de fructe în gemuri (de la 350 la 450 grame pe kilogram) și în gemuri (de la 450 la 500 grame pe kilogram) va îmbunătăți calitatea minimă și va reduce conținutul de zahăr al acestor produse pentru consumatorii din UE. Statelor membre li se va permite să autorizeze termenul „marmeladă” ca sinonim al „gemului”, pentru a ține seama de denumirea utilizată în mod obișnuit la nivel local pentru aceste produse. Termenul „marmeladă” a fost autorizat până în prezent numai pentru gemurile de citrice.
  • Etichetarea simplificată a laptelui: distincția dintre laptele „evaporat” și laptele „condensat” va fi eliminată, în conformitate cu standardul Codex Alimentarius. Laptele deshidratat fără lactoză va fi, de asemenea, autorizat.

De la intrarea în vigoare la 20 de zile de la publicarea textului final, statele membre vor avea la dispoziție 18 luni pentru a transpune noile dispoziții în legislația națională și încă 6 luni înainte ca acesta să se aplice în întreaga Uniune.

Foto: 155107371 © Microvone | Dreamstime.com

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Captcha *