Photo 184353437 © Andrii Chagovets | Dreamstime.com

Marile companii nu fac suficient pentru a reduce defrișările și pun în pericol clima- raport

Multe dintre marile firme și instituții financiare la nivel mondial care contribuie direct sau indirect la defrișări nu dispun de politici de protecție a pădurilor, ceea ce sporește riscul unor pierderi naturale catastrofale, se arată într-un raport publicat miercuri și citat de AFP. O treime dintre companiile care au legătură cu defrișările nu au nicio politică pentru a le pune capăt.

Raportul vine la doar câteva luni după ce țările au ajuns la un acord istoric de a proteja 30% din terenurile și mările lumii până în 2030, în cadrul discuțiilor ONU privind biodiversitatea de la sfârșitul anului trecut.

În același timp, legislația care urmează să fie adoptată în Uniunea Europeană și în Regatul Unit va înnăspri normele privind comerțul cu mărfuri asociate cu defrișările.

Însă, o nouă analiză realizată miercuri a arătat că sute de companii nu au stabilit încă nicio politică privind defrișările, în ciuda acestor angajamente la nivel înalt.

Aceste companii sunt în pericol – din punct de vedere financiar, reputațional și operațional – dacă nu iau măsuri pentru a-și reduce rolul în defrișări, se arată în analiza Forest 500, realizată de grupul de cercetare non-profit Global Canopy.

„În timp ce au existat câteva focare de progres, majoritatea companiilor și instituțiilor financiare trăiesc cu timpul împrumutat, punând în pericol obiectivele climatice și naturale”, a declarat Niki Mardas, directorul Global Canopy.

Raportul a constatat că 201 din cele 500 de companii și instituții financiare cu cea mai mare influență asupra defrișărilor tropicale – 40% din toate firmele evaluate – nu au stabilit nicio politică de defrișare, procent care a rămas aproape neschimbat față de anul trecut.

Printre acestea se numără VW Group și Deichmann Group, cel mai mare retailer de încălțăminte din Europa. Deichmann a declarat pentru AFP că nu se aprovizionează direct cu materiale din țări „asociate cu problema defrișărilor”, în timp ce VW Group nu a răspuns la o solicitare de comentarii.

Raportul a evaluat 350 de companii cu cea mai mare pondere în produsele de bază cu risc forestier: ulei de palmier, soia, carne de vită, piele, lemn și celuloză și hârtie. De asemenea, a analizat cele 150 de instituții financiare care oferă cele mai multe finanțări acestor companii.

Raportul a constatat că 100 de companii și-au asumat angajamente de despădurire pentru toate produsele de bază la care sunt expuse, inclusiv compania britanică de bunuri de consum Unilever și supermarketul Sainsbury’s.

Însă doar jumătate dintre acestea își monitorizează în mod activ furnizorii sau regiunile de aprovizionare în conformitate cu propriile politici.

„Tot mai multe companii și-au luat angajamente, dar puține iau măsuri suficiente pentru a le respecta”, a declarat Global Canopy.

Abuzuri privind drepturile
Defrișările – determinate de culturi, cum ar fi uleiul de palmier și soia, pășunile pentru vite și exploatarea lemnului – amenință clima, comunitățile și diversitatea vieții pe Pământ.

Experții spun că limitarea defrișărilor este esențială pentru atingerea obiectivelor climatice.

Anul trecut, aproximativ 330 de firme au scris o scrisoare deschisă către liderii mondiali, în care au solicitat adoptarea unor norme și reglementări care să le oblige să dezvăluie impactul lor asupra naturii.

Noile legi adoptate în UE și în Regatul Unit ar trebui să contribuie la impulsionarea acestui efort, dar Global Canopy a declarat că societățile trebuie să facă mai mult – și pot face mai mult decât oricând, având la dispoziție mai multe instrumente de date și îndrumări decât până acum.

„Într-adevăr, 2023 este cel mai bun an care a existat vreodată pentru a acționa în privința defrișărilor. Dacă companiile și instituțiile financiare acționează asupra defrișărilor, este o modalitate foarte concentrată de a avea un impact uriaș atât asupra crizei climatice, cât și asupra crizei naturii”, a declarat pentru AFP Emma Thomson, liderul Forest 500.

De asemenea, analiza a arătat că doar o mică parte dintre instituțiile financiare „cele mai expuse la defrișări abordează defrișările ca pe un risc sistemic”.

Dintre cele 150 de instituții financiare evaluate, 92 nu au o politică de despădurire care să acopere împrumuturile și investițiile lor.

Instituțiile financiare, printre care se numără marii administratori de active BlackRock, Vanguard și State Street, oferă 6.100 de miliarde de dolari în finanțare companiilor din lanțurile de aprovizionare cu păduri cu risc forestier, se arată în raport.

Raportul a constatat, de asemenea, că scorul mediu al companiei în ceea ce privește respectarea drepturilor omului legate de defrișări a scăzut cu șapte puncte procentuale odată cu adăugarea noilor indicatori.

Thomson a declarat că defrișările sunt legate de o serie de abuzuri, de la încălcarea drepturilor funciare și a consimțământului, până la violențe și amenințări împotriva apărătorilor drepturilor omului.

„Defrișările nu pot fi eliminate în mod eficient fără a aborda aceste abuzuri privind drepturile omului”, a spus ea.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Captcha *