Photo 979296 © Sherrianne Talon | Dreamstime.com

Jumătate din zonele umede din Europa au dispărut în ultimii 300 de ani – studiu

Jumătate din zonele umede din Europa, SUA și China au fost distruse în ultimii 300 de ani, iar în unele zone – inclusiv în Marea Britanie, Irlanda și Germania – au fost distruse în proporție de peste 75%, arată un nou studiu. La nivel mondial, a dispărut o suprafață de mărimea Indiei, scrie The Guardian.

Până în prezent, nu se știa câte zone umede au mai rămas – estimările anterioare sugerau că între 28% și 87% au fost distruse începând cu anul 1700. Pentru prima dată, cercetătorii au combinat înregistrările istorice globale cu hărți ale zonelor umede de astăzi pentru a crea o imagine globală mai precisă și au descoperit că aproximativ 20% din toate zonele umede au fost distruse. Cu toate acestea, Europa a fost cea mai afectată zonă, Irlanda pierzând peste 90% din zonele sale umede, Germania, Lituania și Ungaria peste 80%, iar Regatul Unit, Țările de Jos și Italia peste 75%.

În ciuda faptului că unele regiuni au fost foarte grav afectate, imaginea de ansamblu arată că mai sunt multe de salvat, spun cercetătorii. „Aceasta este o veste bună – de fapt, nu este prea târziu pentru a proteja majoritatea zonelor umede din lume”, a declarat autorul principal, Etienne Fluet-Chouinard, de la Universitatea Stanford.

Timp de mii de ani, zonele umede au fost considerate de agricultori ca fiind terenuri neproductive și au fost drenate. Dar în ultimul secol, rata de distrugere a crescut rapid. Acest lucru, combinat cu impactul crizei climatice, extracția apelor subterane, incendiile și creșterea nivelului mării, a făcut ca zonele umede să fie printre cele mai amenințate ecosisteme din lume, scriu cercetătorii în lucrarea publicată în revista Nature.

Estimările anterioare au fost probabil greșite, deoarece oamenii de știință au avut tendința de a se concentra asupra regiunilor în care pierderile erau cele mai mari (adesea cele în care trăiesc cei mai mulți oameni) și apoi de a extrapola aceste cifre. Dar cantități mari de turbării, mlaștini și câmpii inundabile ale planetei există încă în zone slab populate, cum ar fi nordul Canadei, Siberia, Congo și Amazon. Există, de asemenea, o mulțime de zone umede în Alaska, ceea ce reduce media pierderilor din SUA la aproximativ 40%.

La nivel global, peste 60% din pierderi au fost cauzate de drenaj pentru cultivarea culturilor pe terenurile înalte, urmate de conversia pentru a face câmpuri de orez (18%) și crearea de zone urbane (8%), potrivit documentului. Mai puțin de 1% a fost pierdut pentru extragerea turbei. La nivel mondial, turbăriile stochează de două ori mai mult carbon decât pădurile din lume, astfel încât aceste ecosisteme sunt esențiale pentru a fi conservate dacă se dorește atingerea obiectivelor climatice.

Zonele umede sunt importante pentru biodiversitate: până la 40% din speciile de pe planetă trăiesc și se reproduc în ele. De asemenea, ele purifică apa, protejează împotriva inundațiilor și îmbunătățesc bunăstarea fizică a oamenilor din zonele urbane.

Distrugerea a fost cea mai rapidă în anii 1950, când fermierii au primit subvenții guvernamentale pentru a secătui terenuri în America de Nord, Europa și China, pentru a crea terenuri fertile pentru agricultură și silvicultură. Spania este singura țară europeană în care mai mult de 50% din zonele sale umede sunt intacte.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Captcha *