Am invitat liderii din domeniul sustenabilității corporative la o serie de conversații sincere despre modul în care organizațiile lor abordează provocările și oportunitățile legate de sustenabilitate. Proiectul „Liderii sustenabilității” își propune să evidențieze importanța leadership-ului în domeniul sustenabilității în peisajul de afaceri actual.
- Cum integrați sustenabilitatea în strategia de afaceri și în poziționarea companiei și a brandului? Care sunt valorile și principiile de bază ale companiei care influențează deciziile de afaceri în legătură cu sustenabilitatea?
Veronica Dogaru, Corporate Communications & CSR Director, Orange România: Ca operator de telecomunicații, conectivitatea pe care o oferim reprezintă coloana vertebrală a economiei digitale. De aceea, suntem conștienți de rolul pe care îl avem, precum și de impactul acțiunilor noastre asupra mediului. Astfel, sustenabilitatea este în ADN-ul nostru, un drum pe care am început să-l pavăm încă din 1997. Am fost printre pionierii care s-au implicat în comunitate, Orange Educational Program, proiectul educațional prin care creștem viitoarele generații de specialiști în telecomunicații fiind printre primele inițiative de responsabilitate socială din România.
De la an la an, prin inovații tehnologice, produse și campanii am adus o contribuție pozitivă la modul în care oamenii comunică, interacționează sau lucrează, dar și în societate. Am urmărit ca prin tehnologie să facem viața clienților mai ușoară și să-i conectăm cu tot ceea ce este important pentru ei. Așa că dincolo de conectivitate, care este esența businessului nostru, am construit și în direcția sustenabilității. Am dezvoltat programe, precum SuperCoders (9 ediții în prezent) – educație digitală, “Re” – economie circulară (1 an) și am realizat campanii de conștientizare, ca de exemplu #NoiPeNet, #SafetyFirst, „Mai mult loc pentru încredere”. Scopul acestora este atât de a dezvolta o cultură solidă la nivelul companiei, care să-i implice pe colegii noștri în dezvoltarea sustenabilă a societății, cât și de a-i încuraja pe clienți să facă alegeri responsabile în privința tehnologiei.
În plus, de peste 10 ani, prin Fundația Orange, ne implicăm în comunitate prin proiecte de filantropie menite să aducă schimbări pozitive în viața persoanelor dezavantajate. Și pentru că ne-am dorit să le oferim colegilor noștri posibilitatea de a fi chiar ei ambasadori ai cauzelor pe care să le sprijinim, prin programul Fundației Orange „Susține un ONG”, aceștia pot alege inițiative pe care să le susțină și pentru care pot obține finanțare. Ne mândrim cu fiecare dintre cele 57 de proiecte menite să ajute comunități diverse, care, de-a lungul anilor, au fost implementate cu succes de către colegii noștri.
- Cum este organizată echipa de sustenabilitate în companie și cine este responsabil pentru integrarea practicilor sustenabile în procesele de luare a deciziilor la toate nivelurile?
Veronica Dogaru: Echipa noastră actionează ca un integrator al practicilor și țintelor de sustenabilitate. Lucrăm foarte strâns cu o comunitate de colegi din mai multe departamente. Împreună urmărim îndeplinirea obiectivelor de sustenabilitate pe fiecare arie și modul în care raportăm și optimizăm indicatorii, în funcție de criteriile ESG. Sustenabilitatea fiind un subiect cu impact la nivelul întregului business, echipa de sustenabilitate are raportare la CEO.
- Ce măsuri ați luat pentru a măsura impactul implementării politicilor/proiectelor de sustenabilitate și cum evaluați măsura în care clienții și investitorii valorizează aceste aspecte?
Veronica Dogaru: Pentru a evalua dacă mergem în direcția bună, dar și pentru a ne ajusta continuu acțiunile, în acord cu problemele sociale și valorile brandului, ne consultăm, periodic, atât cu membrii societății civile, jurnaliști, parteneri, clienți, autorități, dar și cu echipele noastre, pentru a afla care sunt așteptările pe care le au de la Orange ca operator responsabil. În urma acestui demers obținem o matrice de materialitate, pe care o luăm în considerare în procesul de raportare nefinanciară, dar și în construirea strategiei de responsabilitate corporativă a Orange România. Chiar anul trecut am realizat un astfel de consultare, care a implicat aproximativ 2.500 de stakeholderi interni și externi.
De asemenea, în plan intern suntem atenți la ceea ce își doresc colegii noștri în materie de voluntariat și dezvoltare profesională și realizăm acțiuni în acord cu sugestiile pe care le primim. În egală măsură, în plan extern ne interesează opinia clienților despre programele Orange și cum putem să răspundem mai bine cerințelor acestora în ceea ce privește responsabilitatea socială. Astfel, realizăm în fiecare trimestru un sondaj pe un eșantion de clienți bine determinat pentru a afla aceste informații.
2. Cum sunt obiectivele de sustenabilitate legate de cele financiare și operaționale și de creștere ale companiei? Detaliați!
Veronica Dogaru: Așa cum am menționat, responsabilitatea a ocupat întotdeauna un loc central în operațiunile Orange. Chiar în luna februarie a acestui an, Grupul Orange a anunțat noul plan strategic – Lead the Future, care are la bază o politică ambițioasă de responsabilitate socială și de mediu. Sunt în acest fel întărite angajamentele de a atinge neutralitatea emisiilor de dioxid de carbon până în 2040 și de a face din tehnologia digitală un motor al egalității de șanse.
Ținta Grupului este de a reduce emisiile de CO2 cu peste 30% pentru scopurile 1 și 2 până în 2025 (comparativ cu 2015) și cu 45% emisiile pentru toate cele 3 scopuri până în 2030 (comparativ cu 2020).
În același timp, Grupul Orange continuă să-și aducă aportul la cele 6 Obiective de Dezvoltare Durabilă (ODD):
- SDG 9 – Industrie, inovație și infrastructură
- SDG 10 – Inegalități reduse
- SDG 12 – Consum și producție responsabile
- SDG 13 – Acțiune climatică
- SDG 16 – Pace, justiție și instituții eficiente
- SDG 17 – Parteneriate pentru realizarea obiectivelor
Aceste angajamente ale Grupului se regăsesc și în strategia locală #OrangeForward, prin care ne-am asumat ambiția ca, în 2026, Orange să fie alegerea #1 pentru soluții sustenabile de conectivitate și servicii digitale integrate.
Pentru a fi alegerea #1 a clienților, dar și pentru a fi sustenabili, investim în tehnologii care să ne ajute să eficientizăm consumul propriu de energie, dezvoltăm soluții care să ne permită să oferim servicii de calitate în mod sustenabil, realizăm produse și programe ce se axează pe economia circulară, inovăm pentru ca partenerii noștri să contribuie la crearea de orașe inteligente.
3. Care sunt principalele inițiative ce vizează sustenabilitatea pe care le-ați implementat cu succes la nivelul companiei în ultimul an? Detaliați!
Veronica Dogaru: La nivel global, ultimii ani nu au fost deloc ușori și au avut un impact profund asupra vieții noastre și a societății în ansamblu. Am învățat lecții dure, ne-am adaptat noilor contexte și ne-am mobilizat rapid pentru a fi solidari cu cei care au avut nevoie de ajutor. În tot acest timp, nu am uitat să analizăm propriile acțiuni și să venim cu soluții pentru a minimiza impactul businessului nostru.
Pentru a crește procentul de energie verde din rețeaua noastră, anul trecut, Orange a lansat un program ce se derulează pe o perioadă de 4 ani. În prima etapă a inițiativei, până în 2024, ne propunem să instalăm panouri solare pe 300 de site-uri de rețeași pe 4 centre de interconectare comunicații și centre de date, urmând ca numărul acestora să continue să crească în a doua etapă, până în 2026. Costurile acestui program sunt în totalitate acoperite de Orange România.
Primele centre de interconectare comunicații din program sunt în Constanța și Brașov, pe acoperișul cărora s-au instalat și dat în funcțiune panouri solare a căror producție anuală de energie estimată este echivalentă cu consumul anual mediu al ~200 de gospodării cu un consum mediu lunar de 100kWh. În zilele cu soare (în zilele de vară, în intervalele orare cu iradiere maximă), putem acoperi 80% din consumul Data Center-elor cu energia produsă de aceste panouri.
Totodată, din cele 300 de site-uri de rețea, 132 au deja panouri solare cu o producție anuală de energie estimată echivalentă cu consumul anual al ~650 de gospodării ce au fiecare un consum mediu lunar de 100 kWh. Și în cazul site-urilor, în zilele cu soare (în zilele de vară, în intervalele orare cu iradiere maximă), panourile pot acoperi 80% din consum.
„Re”, invitația pe care am lansat-o clienților de a se implica în economia circulară
Lansat de Grupul Orange pe 8 octombrie 2020 în Europa, programul „Re” a pornit inițial cu trei piloni: reciclare, recumpărare și recondiționare și a avut scopul de a sensibiliza publicul cu privire la impactul telefoanelor mobile asupra mediului. În octombrie 2021 a fost adăugat și al patrulea pilon, repararea.
Recent am sărbătorit 1 an de când am adoptat programul „Re” în România. Suntem primul operator local care a implementat un program național de economie circulară. Clienții noștri au posibilitatea de a da o viață nouă telefoanelor utilizate prin:
Recumpărare sau Buy-Back – clienții pot aduce telefoane vechi funcționale în orice magazin Orange, pentru care pot primi un voucher de reducere pentru achiziționarea unui dispozitiv nou. În primul an de “Re” am colectat ~300.000 de telefoane, echivalentul unei cantități de peste 29 de tone.
Începând din luna aprilie 2023, oferim clienților posibilitatea de a reintroduce în economia circulară și smartwatch-uri, pe care le pot valorifica sau recicla.
Repararea telefoanelor în Care Center-ele Orange, serviciu disponibil din 2009 în magazinele dedicate Orange, un “one stop shop” pentru toate problemele pe care clienții le întâmpină cu dispozitivele mobile. Aproximativ 60.000 de telefoane am reparat într-un an de program “Re”.
Reciclare – în toate magazinele Orange există o cutie dedicată pentru colectarea de telefoane, tablete, smartwatch-uri, încărcătoare sau căști pe care utilizatorii nu le mai folosesc sau care nu mai funcționează. Lunar, cantitățile strânse ajung la reciclare sau primesc o a doua viață prin recondiționare.
Recondiționare – din 2013, Orange are o secțiune online dedicată comercializării telefoanelor recondiționate. Ca alternativă la telefoanele noi, clienții pot alege dintr-o gamă de telefoane recondiționate aflate la vânzare. Acestea trec printr-un control riguros al calității înainte să fie repuse în vânzare, au un preț atractiv, garanție 12 luni și sunt o alegere mai prietenoasă cu mediul.
Pădurea “Re” este încă o dovadă a angajamentului Orange #PentruMâine. Pe 18 martie 2023, 50 de voluntari Orange au plantat la Moara Domnească, Ilfov, Pădurea „Re”, 5.000 de puieți de salcâm, pe o parcelă de 1 hectar. Acțiunea de voluntariat a fost realizată în parteneriat cu Plantăm fapte bune în România, o inițiativă a Asociației EcoAssist. Am marcat în acest mod cele aproximativ 50.000 de telefoane colectate în primele 3 luni ale anului 2023.
Mai mult loc pentru încredere, campania Orange despre siguranță în mediul online
Special pentru a-i ajuta pe gameri să se bucure în siguranță de lumea virtuală, Orange a creat proiectul inovator Safe Zone, un spațiu de suport împotriva cyberbullyingului disponibil în Roblox și în Fortnite, două dintre platformele de gaming cele mai populare în rândul adolescenților.
Cei care vor să raporteze un caz de cyberbullying sau au nevoie de consiliere psihologică vor afla din joc că pot apela gratuit, din orice rețea din România, numărul unic național 119.
La cele 2 webinare despre cyberbullying și siguranță online pe care le-am organizat au participat 7.000 tineri, dintre care 5.000 de elevi din școlile aflate în programul Fundației Orange – Digitaliada.
SuperCoders – programul Orange de educație digitală
Susținem incluziunea digitală, prin proiectele educaționale și pentru susținerea comunității, precum și prin programele dezvoltate de Fundația Orange, astfel încât tot mai multe persoane să aibă acces la un internet rapid și la toate beneficiile pe care le oferă mediul online. O astfel de inițiativă este programul de educație digitală SuperCoders, prin care copiii cu vârste între 10-14 ani, pasionați de tehnologie, sunt invitați să-și dezvolte prin joacă abilitățile și competențele digitale.
Cea de-a IX-a ediție a programului SuperCoders, dezvoltat de Orange România în parteneriat cu Fundația Orange și Simplon România, a început în luna octombrie 2022 și a înregistrat un număr impresionant de participanți: 2.300 de copii au luat parte la acțiunile desfășurate în primele două etape ale programului, Caravană și Competiția națională.Tinerii au participat la atelierele de Scratch, limbajul de programare vizuală pentru copii, organizate de trainerii Simplon România, precum și la webinarele susținute de creatorii de conținut zzAndrei și Karinul. Noțiunile învățate le-au aplicat pentru a crea animații interactive, pe care le-au înscris în Competiția Națională. Cu ajutorul superputerilor pe care le dețin – creativitatea și imaginația –, copiii au continuat povestea lui Coder, supereroul programului, aflat într-o nouă misiune ce a vizat consumul responsabil de resurse. 540 de animații dezvoltate în Scratch au fost înscrise în Competiția Națională.
Primii 50 de copii care au avut cele mai complexe animații au câștigat un loc în Academia SuperCoders, o experiență amplă de învățare. Pe parcursul a 12 săptămâni de cursuri online (ianuarie – mai), participanții au învățat noțiuni avansate de Web Development – HTML și CSS, care să-i ajute în a-și transforma pasiunea pentru tehnologie într-o viitoare carieră.
4. Cum vă asigurați că angajații și ceilalți stakeholderi înțeleg și susțin obiectivele de sustenabilitate ale companiei și cum îi implicați în atingerea acestora?
Veronica Dogaru: Ne aflăm într-un context aparte. În luna septembrie 2021, Orange a finalizat tranzacția prin care a achiziționat pachetul majoritar de 54% din acțiunile Orange Romania Communications. Fiecare organizație avea un istoric solid în ceea ce privește sustenabilitatea, așa încât a fost nevoie să ne adaptăm și să punem bazele unui fundament comun, pe care îl îmbunătățim constant.
Am pornit prin a afla de la colegii noștri ce-și doresc în materie de acțiuni de voluntariat, cum vor să comunicăm inițiativele de sustenabilitate și ce programe de formare profesională să avem în vedere. Construim împreună ecosistemul de învățare și colaborare și tot împreună învățăm să oferim și mai mult comunităților, pentru a determina schimbări pozitive.
În plan extern, așa cum am spus anterior, ne consultăm permanent cu stakeholderii pe teme de sustenabilitate, iar în relațiile cu partenerii noștri, responsabilitatea este un pilon important. Aceștia își asumă în colaborarea cu noi că îndeplinesc criteriile și standardele noastre de sustenabilitate, așa cum și noi, la rândul nostru, ne asumăm aceste angajamente.
5. Cum abordați riscurile legate de sustenabilitate, cum le evaluați și cum vă pregătiți pentru a le face față?
Veronica Dogaru: La fel ca în business, și în sustenabilitate este nevoie de perspectivă, dar și de reziliență, pentru a face față presiunilor financiare și comerciale și asta pentru că sustenabilitatea este pentru noi o călătorie de transformare a întregii activități: de la calitatea conectivității pe care o oferim, la alimentarea cu energie a rețelei, furnizorii cu care colaborăm și tot ceea ce se întâmplă în lanțul de aprovizionare, până la produsele pe care le comercializăm și modul în care răspundem problemelor sociale și de mediu.
De asemenea, pentru noi, clienții sunt elementul central, iar una dintre provocări este cea de a-i determina pe aceștia să acționeze alături de noi pentru viitor. Prin urmare, angajamentul nostru este de a dezvolta permanent și a le pune la dispoziție românilor produse și servicii adaptate la viitor.