Photo 292680446 © Adriana Sulugiuc | Dreamstime.com

Fundația Comunitară București primește o finanțare de 2 mil. euro pentru programe de mediu, inclusiv în parcul Văcărești

Fundația Comunitară București primește o nouă rundă de investiții din partea ING Bank în valoare de două milioane de euro care va contribui la protejarea zonelor naturale urbane din București prin proiectul Asociației Parcul Natural Văcărești și va susține „În zona ta”, un program dedicat microcomunităților din București care translatează problemele de mediu în soluții pentru comunitate.

Din noua rundă de investiții, 1,25 de milioane de euro merg către protejarea, cunoașterea și conservarea a cinci noi arii naturale urbane în București, pe modelul Parcului Natural Văcărești, iar 750.000 de euro merg către proiectul „În zona ta”, care susține inițiativele de mediu venite din micile comunități ale orașului. 

„Lunca” Dâmboviței la intrarea în Lacul Morii, Pajiștea Petricani, lacurile Dobroiești și Valea Saulei (parte a „salbei” de lacuri de pe Râul Colentina), precum și Pădurea Băneasa, vor fi zonele urbane din București care vor beneficia de conservare prin această finanțare. Cu o suprafață totală de aproximativ 1.400 de hectare, acestea adăpostesc un patrimoniu natural bogat, inclusiv specii variate de păsări, mamifere, reptile și amfibieni, care merită recunoscut și protejat.

În același timp, printr-un apel la implicarea civică, Fundația Comunitară București invită oamenii din 43 de comunități bine delimitate să-și transforme nemulțumirile în idei, ideile în proiecte și proiectele în acțiuni, ca parte a programului „În zona ta”. Până la 1 februarie, împreună cu CeRe: Centrul de Resurse pentru participare publică, Fundația realizează o cercetare pentru a identifica problemele de mediu ale locuitorilor din comunitățile respective, dar și pentru a intra în contact cu persoane dornice să se implice în rezolvarea acestora prin intermediul unor activități comunitare, oferindu-le ulterior posibilitatea de a-și înscrie ideile într-un incubator de proiecte. Apoi, alături de specialiști, ideile oamenilor din zonă pot fi transformate în proiecte de mediu viabile, urmând ca la finalul incubatorului, proiectele selectate să primească finanțare și alte resurse pentru implementare. 

Până la această rundă de investiții, Platforma de mediu pentru București a susținut 13 proiecte care au vizat transformarea Capitalei într-un oraș mai bun de trăit, finanțări totale de 3,6 milioane lei, 520.000 de beneficiari direcți și indirecți și o comunitate de peste 100 de stakeholderi. În 2023, programul a lansat 3 apeluri de finanțare în managementul deșeurilor, biodiversitate urbană și eficiență energetică și și-a dublat bugetul de finanțări prin noile parteneriate, cu Penny Romania și Engie România.

Foto 292680446 © Adriana Sulugiuc | Dreamstime.com

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Captcha *