Photo 177620119 © Rainer Lesniewski | Dreamstime.com

„Facem parte din problemă”: Cum încearcă H&M, Mango și Zara să își schimbe comportamentul

Industria modei trebuie să aloce mult mai multe fonduri pentru a aborda problema deșeurilor de îmbrăcăminte, mai ales că potrivit unei noi legi a UE, statele membre sunt obligate să separe textilele de alte deșeuri începând cu ianuarie 2025, scrie Euronews Green.

Într-un depozit de la periferia Barcelonei, femeile stau în fața unor benzi transportoare și sortează manual tricouri, blugi și rochii din baloți mari de haine uzate – un mic pas spre rezolvarea problemei uriașe a modei aruncate din Europa.

În decurs de un an, centrul de sortare administrat de organizația caritabilă Moda Re, care se ocupă de reutilizarea și reciclarea hainelor, intenționează să dubleze volumul pe care îl gestionează, la 40.000 de tone pe an.

„Acesta este doar începutul”, a declarat Albert Alberich, directorul Moda Re, care face parte din organizația caritabilă spaniolă Caritas și care administrează cel mai mare lanț de îmbrăcăminte second-hand din Spania.

„Din ce în ce mai mult vom transforma hainele uzate în materie primă din Europa pentru companiile de modă”.

Finanțat parțial de Inditex, proprietarul Zara, Moda Re va extinde locațiile din Barcelona, Bilbao și Valencia.

Centrele de sortare sunt unele dintre primele semne ale unei accelerări a sortării, procesării și reciclării hainelor.

De ce le-a deschis organizația caritabilă și de ce a contribuit Inditex la finanțarea lor?
Totul a început ca răspuns la o avalanșă de noi propuneri ale Uniunii Europene pentru a limita industria modei. Tot în Spania, rivali precum H&M și Mango au creat o asociație non-profit pentru a gestiona deșeurile de îmbrăcăminte. Aceasta este un răspuns la o lege a UE care impune statelor membre să separe textilele de alte deșeuri începând cu ianuarie 2025.

Fast fashion este „extrem de nesustenabil”
Fast fashion, sau fabricarea și vânzarea de haine ieftine cu o durată de viață scurtă, este „extrem de nesustenabilă”, a declarat Comisia în iulie. Industria textilă contribuie în mare măsură la schimbările climatice și la daunele aduse mediului, a precizat Comisia.

Mai puțin de un sfert din cele 5,2 milioane de tone de deșeuri de îmbrăcăminte din Europa sunt reciclate, iar milioane de tone ajung la groapa de gunoi în fiecare an, a declarat Comisia Europeană în iulie.

Datele precise privind creșterea cantității de deșeuri de îmbrăcăminte sunt rare, dar colectarea în vederea reciclării și reutilizării a crescut treptat în mai multe țări europene începând din jurul anului 2010, potrivit unui raport al UE din 2021.

Cum se descurcă Inditex în materie de sustenabilitate?
Inditex, proprietarul Zara, care în martie a declarat că anul trecut a plasat pe piață la nivel global cu 10% mai multe articole de îmbrăcăminte decât în 2021, își propune să utilizeze 40% fibre reciclate în articole de îmbrăcăminte până în 2030, ca parte a obiectivelor de sustenabilitate anunțate în iulie.

„Principala problemă cu care ne confruntăm este supraconsumul”, spune Dijana Lind, analist ESG la Union Investment, managerul de active cu sediul la Frankfurt care deține acțiuni la Adidas, Hugo Boss, Inditex și H&M.

Lind a declarat că a discutat cu Adidas, Hugo Boss și Inditex despre necesitatea ca aceste companii să sporească utilizarea de textile reciclate și ca întreaga industrie a îmbrăcămintei să sporească reciclarea textilelor.

Hugo Boss a declarat pentru Reuters că „supraproducția și supraconsumul sunt, în general, o problemă la nivelul întregii industrii”, adăugând că folosește analiza datelor pentru a ajusta mai bine producția la cerere.

Banii sunt cheia pentru îmbunătățirea reciclării hainelor
Între 6 și 7 miliarde de euro de investiții vor fi necesare până în 2030 pentru a crea o scară de procesare și reciclare a deșeurilor textile la care tinde UE, a estimat compania de consultanță McKinsey într-un raport de anul trecut. Reuters nu a putut stabili ce nivel de investiții se realizează în prezent în acest sector.
Lind a declarat că societățile au introdus unele prime măsuri, dar „trebuie făcut mai mult”.

Inditex a declarat că va investi 3,5 milioane de euro în Moda Re pe o perioadă de trei ani și că are containere de reciclare în toate magazinele sale din Spania. Nu a răspuns la o solicitare de comentarii cu privire la sugestia că ar trebui să facă mai mult.
Într-o declarație pentru Reuters, H&M a declarat că a recunoscut că este „parte a problemei”.

„Modul în care moda este produsă și consumată trebuie să se schimbe – acesta este un adevăr de netăgăduit”, a spus H&M.

De ce nu se reciclează mai multe materiale?
Obstacolele în calea reducerii semnificative a deșeurilor de îmbrăcăminte sunt formidabile, în ciuda măsurilor drastice luate de UE, a angajamentelor de sustenabilitate ale industriei și a unor inițiative precum extinderea Moda Re.

Sute de fabrici similare, împreună cu investiții în tehnologie și intervenții pe piață vor fi necesare pentru a îndeplini obiectivele industriei de a recicla 2,5 milioane de tone de deșeuri textile până în 2030, se arată în raportul McKinsey.

Paisprezece companii de reciclare a textilelor din Europa au planuri de creștere a capacității de producție, potrivit Fashion For Good, o companie de investiții pentru start-up-uri în domeniul fibrelor reciclate, care a intervievat 57 de reciclatori într-un raport din septembrie 2022.

UE nu a stabilit obiective specifice pentru conținutul reciclat în articole de îmbrăcăminte, dar până în 2030 își propune ca toate produsele textile vândute în bloc să fie realizate „în mare măsură” din fibre reciclate, precum și să fie durabile, reparabile și reciclabile.

Pentru a crea capacitatea de a îndeplini aceste obiective, ReHubs Europe, o asociație înființată de grupul de lobby pentru industria confecțiilor EURATEX, promovează investițiile în reciclarea „fibrelor”: procese care transformă hainele uzate în fire pentru a produce noi textile.

EURATEX nu a răspuns imediat la o întrebare a Reuters cu privire la nivelul investițiilor realizate în această tehnologie.

În prezent, mai puțin de 1% din haine sunt reciclate în acest mod, iar procesele sunt încă în curs de dezvoltare. Printre provocări se numără separarea diferitelor tipuri de fibre în materie primă adecvată pentru reciclare.

Având în vedere că aceste tehnici sunt încă la început, costul mai ridicat al țesăturilor reciclate în comparație cu țesăturile noi rămâne o barieră în calea adoptării pe scară largă.

Jumătate din hainele donate încă ajung în Africa
La fabrica din Barcelona, hainele sosesc de la peste 7.000 de coșuri de donații din supermarketuri și din magazinele Zara și Mango. Aparatele cu infraroșu donate de Inditex identifică compoziția fibroasă a hainelor pentru a accelera sortarea în mare parte manuală.

În prezent, aproximativ 40% din hainele primite de Moda Re sunt trimise la alte instalații pentru reciclare. Dintre acestea, doar o cincime este apoi reciclată din fibră în fibră, o proporție care, potrivit Moda Re, va crește la 70% în următorii trei-patru ani.
Deocamdată, cea mai mare parte a reciclării este în schimb destinată produselor de calitate inferioară, cum ar fi cârpele de vase.

Aproape jumătate din hainele donate către Moda Re sunt expediate pentru a fi revândute în țări africane, printre care Camerun, Ghana și Senegal. Moda Re spune că hainele pe care le exportă pot fi refolosite.

Potrivit datelor comerciale ale Organizației Națiunilor Unite, UE a exportat 1,4 milioane de tone de textile uzate în 2022, de peste două ori mai mult decât în 2000. Nu toate aceste haine sunt refolosite, iar exporturile de haine uzate din Europa în Africa pot duce la poluare atunci când hainele care nu pot fi revândute ajung la groapa de gunoi, a declarat UE.

Normele propuse de Comisia Europeană urmăresc să elimine operatorii lipsiți de scrupule care exportă articole deteriorate destinate gropilor de gunoi și ar impune țărilor să demonstreze că sunt capabile să gestioneze materialele în mod durabil.

Moda Re a declarat că își propune să reducă volumul de haine pe care le trimite în Africa.

În prezent, doar 8% din donații sunt revândute în magazinele second-hand ale Moda Re, metodă considerată pe scară largă ca fiind cea mai eficientă metodă de refolosire a hainelor vechi. O cantitate similară ajunge la gropile de gunoi europene.
Compania își propune să dubleze cantitatea pe care o revinde prin extinderea la 300 de magazine second-hand în Spania în următorii trei ani, de la puțin peste 100 în prezent, a declarat pentru Reuters.

În ciuda provocărilor, angajații de la Moda Re au declarat că au simțit că munca lor este pozitivă.

„Luăm hainele care au fost aruncate pentru a face haine noi”, a declarat Aissatou Boukoum, o tânără lucrătoare senegaleză, care introducea hainele într-o mașină care le taie în panglici pentru a fi trimise la reciclare. „Pentru mine, este bine”.

Cum se descurcă Adidas, Puma și Bestseller în ceea ce privește reciclarea?
Pe lângă eforturile depuse de Inditex, Puma are parteneriate cu companiile de colectare și sortare a hainelor I:CO din Germania, Texaid din Elveția și Vestisolidale din Italia.

Adidas, Bestseller și H&M au investit în compania finlandeză Infinited Fiber Company, care produce fibre din deșeuri textile, carton și hârtie.

Propunerea legislativă a Comisiei include norme care să oblige comercianții cu amănuntul să contribuie la costurile de colectare a hainelor uzate în vederea reutilizării și reciclării.

Conform normelor propuse, retailerii ar urma să plătească o taxă de aproximativ 12 eurocenți pe articol pentru fiecare articol de îmbrăcăminte vândut în bloc, cu rate mai mari pentru articolele de îmbrăcăminte care sunt mai greu de reciclat, a estimat Comisia în iulie.

La fel ca în Spania, în fiecare țară vor fi înființate asociații pentru deșeuri textile. În Franța, acest sistem este deja în vigoare din 2008 în cadrul unei organizații numite Refashion.

Reuters a întrebat zece mari companii de modă, printre care Adidas, H&M și Primark, în ce măsură taxele le-ar afecta profitabilitatea. Niciuna nu a furnizat o estimare. Toate au spus că speră ca taxele să fie aceleași în întreaga UE.

„Este un tsunami de legislație”, a declarat Mauro Scalia, director pentru afaceri durabile la EURATEX.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Captcha *