Photo 89436090 © Vaclav Volrab | Dreamstime.com

Energia nucleară este prea scumpă și prea lentă pentru a face parte din planurile Australiei de a ajunge la un nivel net zero al emisiilor

Energia nucleară nu ar trebui să facă parte din planurile Australiei de a ajunge la emisii nete zero, deoarece este prea scumpă și prea lentă, potrivit raportului final al unui proiect care modelează modul în care Australia ar putea atinge obiectivul său climatic pentru 2050, scrie The Guardian.

Raportul Net Zero Australia, un parteneriat între instituții academice importante și firma de consultanță în management Nous Group, afirmă că guvernul federal are un rol important în accelerarea tuturor opțiunilor care ar putea avea o „contribuție materială” la atingerea nivelului zero net.

Publicarea raportului are loc la câteva zile după ce liderul opoziției, Peter Dutton, a intensificat apelurile în favoarea energiei nucleare în Australia și o dezbatere privind eliminarea interdicției legislative privind energia nucleară în Australia.

Raportul include investiții majore în baterii, energie solară, energie eoliană terestră, hidrocentrale cu pompare și transport. Dintre opțiunile de energie regenerabilă, cea mai incertă este energia eoliană offshore, raportul concluzionând că prima producție de energie din proiecte eoliene offshore ar trebui să aibă loc în 2030.

Însă raportul concluzionează că energia nucleară nu ar trebui să fie luată în considerare în planurile de zero net și afirmă că „reducerea obiectivelor privind energia regenerabilă, în ideea că energia nucleară va fi implementată mai târziu la scară largă, ar crea un risc semnificativ de a nu atinge zero net sau de a face acest lucru la un cost excesiv”.

Richard Bolt, director la Nous Group, a declarat: „Energia nucleară nu ar trebui să se regăsească în planurile noastre, deoarece este prea scumpă și prea lentă. Doar o scădere dramatică a costurilor și constrângerile prelungite ale surselor regenerabile ar determina o regândire”.

Raportul avertizează că, pentru ca Australia să ajungă la emisii nete de carbon zero în 2050, va fi nevoie de eforturi de decarbonizare mai rapide, mai ample și mai inovatoare, iar proiectele solare și eoliene terestre la scară largă riscă să nu atingă ritmul necesar de construcție.

Raportul a modelat șase scenarii, toate incluzând o flotă de centrale de vârf alimentate cu gaz pentru a asigura suportul pentru sursele regenerabile și stocare, dar cu o utilizare efectivă „minimă” a gazului.

De asemenea, raportul consideră că utilizarea și stocarea captării și stocării carbonului este o „componentă crucială a unei strategii net zero”, în ciuda faptului că această tehnologie nu a produs reduceri semnificative ale emisiilor până în prezent.

Într-un scenariu în care utilizarea energiei regenerabile este limitată, raportul constată că hidrogenul albastru, adică hidrogenul produs cu ajutorul combustibililor fosili, dar în care C02 este captat și stocat, ar fi utilizarea dominantă pentru CCUS până în 2060. În scenariile în care nu există restricții în ceea ce privește utilizarea surselor regenerabile de energie, utilizarea dominantă ar fi compensarea emisiilor provenite din sectorul utilizării terenurilor și din sectorul aviației.

Raportul a fost realizat de Universitatea din Melbourne, Universitatea din Queensland, Centrul Andlinger pentru energie și mediu al Universității Princeton, precum și de Nous Group.

Raportul a fost finanțat prin donații și subvenții de la Worley, o firmă de consultanță pentru sectoarele energiei și resurselor, compania chimică Dow, Centrul de cercetare în cooperare pentru combustibilii viitorului, Centrul de cercetare în cooperare pentru exporturile energetice viitoare, APA Group și Fundația Minderoo.

Robin Batterham, profesor emerit la Universitatea din Melbourne și președinte al comitetului de conducere Net Zero Australia, a declarat că există „prea multe incertitudini pentru a trasa o singură cale către zero net zero”.

„Avem nevoie de mai multe opțiuni, de factori de investiții mai puternici și de o rezervă mai mare de proiecte”, a spus el.

Australian Conservation Foundation a făcut parte dintr-un grup consultativ care a fost consultat pentru raport. Directorul său executiv, Kelly O’Shanassy, a declarat că energiile regenerabile se află în centrul concluziilor la care au ajuns autorii raportului.

„Totul depinde de cât de repede se pot implementa sursele de energie regenerabilă”, a spus ea. „De asemenea, arată că, atunci când accelerezi energiile regenerabile, gazul pentru Australia devine, în esență, un combustibil de vârf. O Australia alimentată cu gaz nu este o opțiune”.

Dar ea a spus că unele dintre ipotezele făcute cu privire la rolul CCUS au fost „eroice”, având în vedere că tehnologia nu a funcționat la scară largă.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Captcha *