Sursa: Mahmud Hams/AFP/Getty Images

Emisiile generate de războiul din Gaza au efecte majore asupra schimbărilor climatice

Emisiile cu efect de seră generate în primele două luni ale războiului din Gaza au fost mai mari decât amprenta anuală de carbon a peste 20 dintre cele mai vulnerabile state din lume din punct de vedere climatic.

Un nou studiu, citat de The Guardian, arată că peste 99% din cele 281.000 de tone de dioxid de carbon (CO2), generate în primele 60 de zile de la debutul războiului, sunt atribuite bombardamentelor aeriene și invaziei terestre a Israelului în Gaza. De asemenea, studiul citat, care se bazează doar pe câteva exemple de activități care generează emisii de CO2, arată că răspunsul militar al Israelului a fost echivalent cu arderea a cel puțin 150.000 de tone de cărbune.

Analiza include emisiile din misiunile avioanelor, rezervoarele și combustibilul altor vehicule, precum și emisiile generate de fabricarea și explozia bombelor, artileriei și rachetelor.

Rachetele Hamas lansate în Israel în aceeași perioadă au generat aproximativ 713 tone de CO2, echivalent a 300 de tone de cărbune.

„Acest studiu reprezintă doar o imagine de ansamblu a amprentei tot mai mari a războiului… o imagine parțială a emisiilor masive de carbon și a poluanților toxici care vor rămâne mult timp după ce luptele se vor încheia”, a declarat Benjamin Neimark, lector la Queen Mary, Universitatea din Londra (QMUL) și coautor al studiului publicat marți pe Social Science Research Network.

Sursa: The Guardian

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Captcha *