Photo 96036266 © Ruslan Sitarchuk | Dreamstime.com

Decizie finală în UE: Vânzările de mașini noi cu motoare termice, cu excepția celor alimentate cu e-combustibili, interzise din 2035

Oficialii Uniunii Europene au semnat marți acordul care pune capăt vânzării majorității motoarelor noi cu combustie începând cu anul 2035, anunță Bloomberg.

Miniștrii energiei din cele 27 de state membre ale blocului comunitar au adoptat oficial marți normele care vor însemna că producătorii de automobile vor trebui să reducă emisiile de CO2 la zero în următorii 12 ani. În rândul celor 27 de state membre doar Polonia a votat împotriva acestei legi. Italia, România şi Bulgaria s-au abţinut de la votul miniştrilor europeni ai energiei reuniţi la Bruxelles.

Germania a renunțat să se mai opună acestor planuri în weekend, după ce s-a ajuns la un acord cu puterea executivă a UE cu privire la modul în care mașinile care funcționează exclusiv cu combustibili electronici vor putea fi luate în considerare pentru atingerea obiectivelor climatice zero ale blocului.

Acordul reprezintă o concesie pentru mărcile de mașini sport de lux, cum ar fi Porsche din Germania, dar se așteaptă ca acesta să aibă un efect redus asupra planurilor celor mai importanți producători.

„Nu există niciun dubiu cu privire la direcția în care se îndreaptă industria auto în ansamblu”, a declarat marți ministrul suedez al energiei, Ebba Busch, reporterilor. „Din punctul meu de vedere, Suedia își consolidează acum avantajul competitiv, în timp ce Germania ar putea câștiga mai mult timp pentru a recupera decalajul.”

Aprobarea miniștrilor este ultimul pas în procesul de reglementare al UE și este, de obicei, o formalitate. Însă o obiecție de ultim moment a Germaniei a întârziat lucrurile cu aproape o lună, deoarece Comisia s-a grăbit să ofere țării asigurări cu privire la vehiculele cu combustibil sintetic. Parlamentul European a aprobat normele luna trecută.

Ramura executivă a blocului comunitar va prezenta acum reguli pentru a permite circulația pe drumurile europene a mașinilor cu combustibil electronic, potrivit unei declarații consultate de Bloomberg. Apoi, în toamnă, va propune reglementări care să le permită acestora să contribuie la atingerea obiectivelor de emisii ale blocului.

În cazul în care această propunere va fi respinsă de Parlament sau de statele membre, Comisia a declarat că va urma o procedură diferită pentru a lucra în direcția utilizării combustibililor electronici.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Captcha *