Photo 31184186 © Akbar Solo | Dreamstime.com

Criza climatică înrăutățește apariția secetelor extreme în Siria, Irak și Iran de la o dată la 250 de ani la 10 ani

Secetele extreme care din Siria, Irak și Iran care au început să se producă din 2020 nu s-ar fi produs fără încălzirea globală cauzată de om, potrivit unui studiu, citat de The Guardian.

Criza climatică înseamnă că astfel de secete severe și de lungă durată nu mai sunt rare, a arătat analiza. În bazinul Tigru-Eufrat, care acoperă o mare parte din Siria și Irak, secete de o asemenea gravitate se produceau o dată la 250 de ani înainte de încălzirea globală – acum sunt așteptate o dată pe deceniu.

În Iran, în trecut, seceta extremă se producea o dată la 80 de ani, dar în prezent se produce în medie o dată la cinci ani, în condițiile unei lumi mai calde. Încălzirea globală în continuare, determinată de arderea combustibililor fosili, va face ca aceste secete să fie și mai frecvente.

Studiul a constatat, de asemenea, că vulnerabilitatea existentă în urma anilor de război și instabilitate politică a redus capacitatea oamenilor de a face față secetei, transformând-o într-un dezastru umanitar.

Cercetătorii au declarat că este vital să se planifice pentru secete mai frecvente în viitor. Studiul a fost realizat de grupul World Weather Attribution. Cercetătorii au folosit date meteorologice și modele climatice pentru a compara modul în care secetele s-au schimbat în regiune de când încălzirea globală a crescut temperaturile cu aproximativ 1,2 grade Celsius.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Captcha *