Negociatorii de la COP29 au fost avertizați miercuri că „cea mai dificilă parte” urmează să înceapă în cadrul discuțiilor despre cât de mulți bani ar trebui oferiți țărilor în curs de dezvoltare pentru a le ajuta să se adapteze la efectele schimbărilor climatice și să realizeze tranziția verde.
Stabilirea formei pe care o va lua această finanțare, cine va contribui și cât de mult, este o problemă centrală la discuțiile COP29. Cu un termen limită stabilit pentru vineri, frustrarea față de lipsa progreselor de până acum începe să se simtă în sălile de negocieri, scrie Reuters.
Negociatorul-șef al Azerbaidjanului, gazda summitului COP29, a declarat că „acum începe partea cea mai grea”, potrivit Reuters. Progresele la summitul anual sunt, de obicei, marcate prin documente preliminare care sunt revizuite până la obținerea unui acord final.
Ministrul mediului din Australia, Chris Bowen, responsabil din partea președinției COP cu centralizarea opiniilor din sălile de negociere, a spus că a primit trei propuneri privind suma anuală care ar trebui oferită de guvernele mai bogate. Acestea erau de 900 miliarde de dolari, 600 miliarde de dolari și 440 miliarde de dolari, comparativ cu un punct de plecare anterior de 100 miliarde de dolari anunțat de Uniunea Europeană.
Comisarul european pentru climă, Wopke Hoekstra, a declarat că blocul european nu este dispus să discute despre o sumă până când nu vor exista detalii mai clare, adăugând: „Altfel vei avea un coș de cumpărături cu un preț, dar nu știi exact ce se află în el.”
Ministrul Mediului din Egipt, Yasmine Fouad, a declarat că țările au fost de acord să nu trateze națiunile în curs de dezvoltare mai bine poziționate, precum China, la fel ca pe cele bogate, în ceea ce privește contribuțiile financiare.
Această poziție este inacceptabilă pentru multe țări. Ana Toni, secretarul național pentru schimbările climatice din Brazilia, a declarat pentru Reuters că aceasta reprezintă o „linie roșie” pentru Brazilia, care a găzduit recent întâlnirea G20 și a cerut acțiuni mai rapide privind clima.
Yalchin Rafiyev, negociatorul-șef al Azerbaidjanului, a spus că va încerca să se asigure că următorul document preliminar va fi simplificat pentru a facilita încheierea cu succes a negocierilor.
„Având în vedere timpul rămas până la încheierea COP29… vom avea texte mai scurte, mai concise și la obiect, care vor permite părților să se angajeze în discuții mai concentrate,” a spus el.
Dar despre reducerea emisiilor?
Deși discuțiile despre finanțare au avansat lent, cele privind accelerarea eforturilor de reducere a emisiilor de gaze cu efect de seră sunt la fel de dificile.
După ce anul trecut, la Dubai, s-a convenit un acord istoric pentru tranziția de la combustibilii fosili, la Baku țările nu au reușit încă să cadă de acord despre cum să continue acest efort.
Secretarul general al OPEC, Haitham Al Ghais, a declarat în cadrul summitului că petrolul brut și gazele naturale sunt „un dar de la Dumnezeu”, ecou al cuvintelor președintelui Azerbaidjanului, Ilham Aliyev, al cărui discurs de deschidere a criticat vocile occidentale împotriva industriei.
Obținerea unui angajament ferm privind reducerea mai rapidă a emisiilor devine tot mai urgentă, în contextul unei convingeri crescânde a oamenilor de știință că obiectivul de a limita încălzirea globală la 1,5 grade Celsius ar putea deveni în curând imposibil de atins.
ID 337142533 | Cop29 © Rana Mirzayeva | Dreamstime.com