Comisia Europeană a decis joi să trimită scrisori oficiale suplimentare de punere în întârziere României pentru că nu a asigurat punerea corectă în aplicare a angajamentelor de reducere a unor poluanţi atmosferici din Directiva NEC, se arată într-un comunicat al Executivului comunitar.
Alte două state au primit scrisori – Luxemburg şi Polonia – , iar Bulgaria, Irlanda, Cipru, Letonia, Lituania, Ungaria, Austria, Portugalia şi Suedia au primit un avize motivate.
Această Directivă stabileşte angajamente naţionale de reducere a emisiilor pentru cinci poluanţi atmosferici importanţi: oxizi de azot (NOx), compuşi volatili organici, cu excepţia metanului (NMVOCs), dioxid de sulf (SO2), amoniac (NH3) şi pulberi în suspensie (PM 2,5). Aceşti poluanţi contribuie la calitatea slabă a aerului, ducând la efecte negative semnificative asupra sănătăţii umane şi asupra mediului.
Comisia a concluzionat că primul Program Național de Control al Poluării Aerului din România, prezentat în 2023, nu include măsuri suficiente pentru a asigura reducerile de emisii solicitate.
De asemenea, CE a transmis o scrisoare similară pentru a remedia deficiențele în transpunerea Directivei 2008/98/CE privind deșeurile (Directiva-cadru privind deșeurile), astfel cum a fost modificată în 2018. Deficiențele legislației române sunt legate de încetarea statutului de deșeu, de răspunderea extinsă a producătorilor, de derogarea de la modelul de partajare a responsabilității financiare și de măsurile stabilite pentru prevenirea generării de deșeuri.
Prin urmare, România, are acum la dispoziție două luni pentru a răspunde și a remedia deficiențele semnalate de Comisie în ambele scrisori. În absența unui răspuns satisfăcător, Comisia poate decide să emită un aviz motivat.