Photo 218935371 © Jacqueline Van Kerkhof | Dreamstime.com

Cocorii, bufnițele și renii, cei mai afectați de turbinele eoliene – studiu

În timp ce energia eoliană este o parte importantă a tranziției ecologice, printre dezavantajele sale se numără perturbările cauzate de turbine în habitatele animalelor. Multe grupuri de păsări și mamifere evită zonele în care acestea sunt instalate, ceea ce poate reduce dimensiunile populației, cu un impact negativ în special asupra speciilor rare și amenințate, arată un studiu internațional al Institutului pentru Resurse Naturale din Finlanda (Luke).

Grupul de cercetare de la Luke a compilat 84 de studii din 22 de țări pentru a identifica 160 de cazuri cu informații despre distanța la care turbinele eoliene afectează diferite grupuri de păsări și mamifere. Efectele identificate în studii au inclus scăderi ale mărimii populației și ale producției de urmași, modificări ale comportamentului de împerechere al păsărilor și creșteri ale mortalității puilor.

În cazurile studiate, 63% dintre păsări, 72% dintre lilieci și 67% dintre mamiferele terestre evitat zonele cu turbine eoliene. Cocorii comuni, bufnițele și renii au fost cel mai des nevoite să își modifice rutele de deplasare. În medie, acestea au fost deplasate la 5 km de turbinele eoliene. Pentru lilieci, distanța medie de abatere este de 1 km.

Foto: 218935371 © Jacqueline Van Kerkhof | Dreamstime.com

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Captcha *